Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В няколко града в САЩ са сменени членове на СИК

Снимка: Младен Петков
Снимка: Младен Петков


"Осем секции в района на Чикаго, една в Консулството и седем в предградията. Мисля, че всички сме готови. Тази седмица довършваме попълването на доброволците. Един доброволец се е отказал. Успяхме да намерим нов. Мисля, че това беше последното и съответно една от секциите, в която аз ще бъда председател в Център "Малка България". В последния момент се осъзнахме, че загубихме машините и ще гласуваме в двете секции там на машини. Това е единственото неприятно за мен и за домакините от училището и предполагам и за избирателите разбира се. Гласуването с машини е толкова по експедитивно, лесно и накрая в изборната секция доброволците няма какво да броят на края на изборния ден", каза за БНР Даниел Дженев.
   
Според информация на кореспондента на БНР в Чикаго Елена Цанев в няколко града - Синсинати, Вашингтон, Далас в САЩ при определянето на състава на секционните избирателни комисии Централната избирателна комисия е заменяла хора по необясними причини. Променени са били изпратените от СИК списъци, разместени са длъжностите на членовете, изхвърлят опитни членове и слагат други, които не са били предложени.  

"Да добавя още един град. В Маями се случва нещо подобно. Значи аз лично не мога да си го обясня. Знам закона какво позволява. Първо хората като нас изборните доброволци по места, които намират помещение събират заявление, намират доброволци, те предлагат първоначалния списък с избраните доброволци на СИК включително кой каква позиция ще заема и след това е този списък. След като пристигне в ЦИК те имат право съответно да пратят един член командирован от България или от Консулствата по места, който измества автоматично един от тези от предложените. И мисля, че следващата стъпка също така по закон партиите имат право да предложат техен представител, който също ще измести един от тези първоначални члена. Масово в секциите в САЩ имаме по пет доброволеца във всяка една СИК. Аз не мога да си обясня защо един от тези двама изместени трябва да бъде човекът с най много опит - човекът, който е положил най-много усилия да се случи тази секция. Според мен те трябва да търсят съвет от консула по места, който има малко повече познания по места кой движи самата секция, самото организиране и тези хора един, двама, трима не могат да бъдат измествани. Могат да бъдат измествани най-новите членове, които са се съгласили да участват", допълни за "Хоризонт" Даниел Дженев.

В Синсинати е била сменена заместник-председателят на Комисията - това е жената, която започва да организира избори в Синсинати.

"И в Далас е така, в Маями също. Понеже ние работим заедно координаторите по места, комуникираме непрекъснато и нямаме обяснение. Нали да положиш толкова много труд и изведнъж в деня на изборите да спуснат един, как да го кажа - парашутист, който може би няма и никакъв опит, който може би няма и да помогне в никакъв случай на такива важни избори 2 в 1, които ще бъдат много по трудни от юлските и от априлските, понеже всеки трябва да гласува с две бюлетини или дори да е с машина на две различни места. Ще бъдат много по трудни тези избори, ще ни трябват най-опитните хора в изборните секции".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна