Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 90-те години ДПС показват, че си знаят мястото

Ирена Тодорова: Ефектът от първото място на ПП ще е краткосрочен

Проекти като „Възраждане“ катализират народния гняв, при скорошни избори ще увеличат подкрепата си

Ирена Тодорова
Снимка: Личен архив

В България наблюдаваме трайно протестен вот. Разочарованието се задълбочава драстично именно заради това. Ефектът от първото място на ПП ще е краткосрочен. Това заяви пред БНР Ирена Тодорова, преподавател в Департамент „Политически науки“ на Нов български университет.

Няма да има трайна политическа култура и вътрешнопартийни реформи, докато емоционалният вот взема такъв огромен връх, смята тя.

Според Тодорова тревожно е, че такъв тип нови политически формации като ПП започват да се упражняват директно във властта.

Като общество явно наистина имаме нужда от промяна на физиономиите в политическия елит, посочи в анализа си Ирена Тодорова.

Партии като ГЕРБ и БСП получават шанс да се реформират. Това спешно трябва са се случи в техните редици.  БСП се нуждае от трансформация – не само генерационна, а и идеологическа.“

От 90-те години ДПС показват, че си знаят мястото, независимо от силния резултат, който показват. Не мисля, че можем да говорим за етническо напрежение“, отбеляза още Тодорова в предаването „Преди всички“.

Националната и глобалната фигура на Пеевски е една, а локалната – съвсем друга, допълни тя.

В силни кризи крайно десните и популистките партии се възползват от това, категорична е Ирена Тодорова.

„Преди бяха мигрантите, сега са ваксините и зеленият сертификат. Това са проекти, които катализират народния гняв. Ако има скоро избори – най-вероятно такива ще се случат, проекти като „Възраждане“ ще увеличат своята подкрепа. За да генерират допълнителна подкрепа, те не трябва да влизат в никаква коалиция в следващия кабинет, а да са яростна опозиция на всички и на всичко. Такава заявка дават.“

Румен Радев изглежда като най-популярната фигура в България, а неговият резултат надскача партийните резултати и на БСП, и на ПП, каза Ирена Тодорова.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени