Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 90 000 души са гласували в Турция

| обновено на 15.11.21 в 17:41
Снимка: Тоня Димитрова, БНР

Движението за права и свободи е спечелило с 50 000 гласа повече спрямо подкрепата му зад граница през лятото. Това се дължи на сериозната изборна мобилизация в страната с най-много секции - Турция. Там подкрепата за ДПС и на двата вота е над 96 процента, тази за президента Румен Радев - под процент, а тази за „Продължаваме промяната“ - под половин процент.

Над 90 000 души са гласувалите на вота две в едно в Турция – това е три пъти повече в сравнение с изборите през юли. Подобна активност е имало само през 2009-та година на парламентарните избори. Броят на подалите своя глас съответно в  Истанбул е почти толкова, колкото беше за цялата страна през лятото.

Високата избирателна активност се дължи не само на работата на изселническите организации и на партийна агитация, но и на активната намеса на турските власти и турските политически партии. Кметове на общини агитираха непрекъснато за участие във вота, организираха превоз за турците с български паспорти, партийни функционери ги посещаваха на място, а новината за кандидат за президент на България с турски произход беше масово отразявана в турските национални медии.

На втория тур от президентския вот се очаква картината да е напълно различна и избирателната активност да е дори ниска. Сега остава предизвикателството за подготовка на всички 126 секции в Турция за балотажа на президентския вот в неделя.

Най-трудна е логистиката с машините за вота, обясни генералният консул в Истанбул Васил Вълчев.

Масово секциите в Турция приключиха изборния ден в ранните часове на деня. Най-голямо забавяне е имало не заради 100-процентното броене на разписките, а заради попълването на два отделни протокола – за президентския и за парламентарния вот. 

По-дълго е било и чакането на потвърждение от ЦИК преди закриване на секцията, тъй като там документите се обработват по реда на постъпването им. На много места са подадени сигнали, че машините са блокирали често по време на вота – в такава ситуация не е можело да се анулира започнатия вече процес на подаване на вот  и при повторно гласуване на избирателя се оказва, че накрая той е гласувал два пъти. 

При обработени близо 70 на сто от протоколите  Мустафа Карадайъ е на първо място във вота за президент. На второ се нарежда проф. Анастас Герджиков, а на трето - Румен Радев.

В парламентарния вот на първо място е ДПС с 96,47% от бюлетините, а на второ място е коалицията ГЕРБ - СДС с 1,52% от подадените гласове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна