Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цитаделата „Урвич“

Крепостта Урвич
Снимка: НИМ

Късноантичната и средновековна крепост Урвич все по-често привлича погледите както на археолозите, така и на любителите на туристическите преходи, на ценителите на богатото ни културно наследство. Тя е била изградена в местността, намираща се в съседство с днешното село Кокаляне, близо до София, където са разкрити нейните руини. Ръководители на най-новите проучвания на този археологически обект са Виолина Кирякова и Филип Петрунов.

Филип Петрунов е млад, но вече известен български археолог от Националния археологически институт с музей към БАН. Той за втори път е гост в предаването, за да разкаже за най-новите открития на Цитаделата Урвич“.

Филип Петрунов в студиото на програма „Христо Ботев“
През 2017 г. Филип Петрунов е определен за „Археолог на годината“, във връзка с Националната кампания на в. „Стандарт“ за опазване на културно-историческото наследство. Посветена на резултати от проучванията на археологическия обект, в началото на тази година излезе от печат и книгата „Крепостта Кокалянски Урвич и късносредновековния манастир в нея“, съвместен труд на Филип Петрунов и проф. Николай Овчаров.

Виолина Кирякова и Филип Петрунов на обекта Урвич
Малко преди да влезе в студиото, Филип Петрунов разказа интересна легенда – легендата за Ведена. „Тя била млада майка и все още кърмела своята рожба. Често пасяла стадото си край Урвич. При един от османските набези срещу крепостта, Ведена попаднала в плен. Османлиите поискали от нея да им каже къде се намира тайният вход към крепостта. Дълго време младата майка издържала на мъченията, но я заплашили, че ще хвърлят детето ѝ в река Искър, ако мълчи – и тя посочила тайния вход. Но когато по-късно видяла какво се случва с жителите на Урвич, Ведена и нейното дете се вкаменили от ужас. И днес все още се вижда скалата, близо до крепостта Урвич, със силует много приличащ на майка, прегърнала своето бебе“

Крепостта Урвич

Снимки: НИМ, Божидар Любенов

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени