Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Доц. Даниела Попова: При метаболитния синдром се наблюдава намален имунитет

Постите по време на епидемия като сегашната са рискови, смята ендокринологът

Доц. Даниела Попова
Снимка: ИСУЛ

Метаболитният синдром, свързан с коремния тип затлъстяване, е по-изразен при мъжете. При този тип затлъстяване, освен сериозните усложнения, се наблюдава и много сериозна картина на намален имунитет. Това обясни в интервю за БНР доц. Даниела Попова, началник на Клиниката по ендокринология, болести на обмяната и за лечение на метаболитни заболявания в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.


„Те са в състояние на постоянно нискостепенно възпаление и когато към това се прибави влиянието на един външен опасен вирус, какъвто е ковид вирусът, нещата могат да станат много заплашителни“, коментира тя.

Тази доста опасна вирусна инфекция, за която все още не всичко се знае, провокира изявата на диабета или влошава наличния диабет. Коронавирусната инфекция е с много съдови нарушения, припомни специалистът.

Стресовият момент определено играе роля, защото оказва негативни ефекти върху цялостната реакция на организма, провокира имунната слабост и може да влоши срещата на организма с инфекцията, посочи доц. Даниела Попова в предаването „Преди всички“

Тя поясни, че при диабетно болните нещата са много по-сложни, защото в техния метаболитен профил вече има много пробойни, те са 70 пъти по-застрашени от сърдечно-съдови усложнения в сравнение с хората, които нямат диабет.

Новите тестове работят с капка кръв, подобно на диабетните

Диабетният контрол в условията на епидемия е силно влошен, обобщи доц. Даниела Попова.

Прекаленото презастраховане и засипване на организма с много витамини, тонизиращи храни и имуностимуланти поставя имунитета в състояние на повишена оперативна готовност и това е неправилна посока, изтъкна ендокринологът.

Ограничено хранене от типа на постенето не е подходящо за всички хора, предупреди доц. Попова. По думите ѝ постите са рисково хранително поведение, особено сега. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР