Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решението на германския регулатор може да отложи стартирането на "Северен поток 2" до март 2022 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Решението на германския енергиен регулатор да спре лицензирането на газопровода "Северен поток 2" може да отложи въвеждането на неговата инфраструктура в експлоатация до март 2022 г., заяви в сряда правителствени източници пред агенция Ройтерс.

"Очаквам, че началото на оперативна дейност на "Северен поток 2" може да бъде отложено до март 2022 г.“, посочи един от неназованите правителствени източници.

Източникът цитира необходимостта руската "Газпром" да създаде дружество с ограничена отговорност съгласно германското законодателство, като добави, че "Газпром" е заявил, че ще започне да прави това.

Базираният в Швейцария консорциум "Северен поток 2" трябва да създаде дъщерно дружество съгласно германското законодателство, за да покаже, че има достатъчно финансиране и независимост от руската компания майка, преди отново да започне да тече периодът на сертифициране, преди да последва и проверката на Европейската комисия.

Източниците на Ройтерс казаха, че Германия е настоявала "Газпром" да спазва законовите правила и е отправила предупреждение относно незаконни продажби на природен газ.

Пазарните участници са загрижени относно способността на "Газпром" да доставя природен газ на експортните пазари, които са разтревожени на фона на ниските запаси в европейските газови хранилища с наближаване на зимата.

"Русия обеща допълнителни обеми на газ в случай, че "Северен поток 2" бъде открит“, посочи пред Ройтерс Ханс Кьониг от изследователската фирма Aurora. "Но има свободен транзитен капацитет през Беларус и Украйна, така че тук може да потече повече газ, отколкото е в момента', добави той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна