Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френската тромпетистка

Люсиен Реноден Вари разказва "Историите на Пиацола"

в албум, а на 18 ноември - и на софийска сцена

Люсиен Реноден Вари
Снимка: Simon Fowler / СФ

В очакване сме на първото гостуване у нас на младата звезда сред тромпетистите - французойката Люсиен Реноден Вари, която ще солира в четвъртък, 18 ноември, на Софийската филхармония, а на диригентския пулт ще застане Саша Гьотцел, който ръководи оркестъра и в нейния нов албум. 

“Историите на Пиацола” донесе на Люсиен Реноден Вари престижната германска награда OPUS Klassik 2021 в категория "Млад изпълнител".

А тя е наистина съвсем млада, 22-годишна, но може да се каже, че шестването й по най-престижните международни сцени е очаквано още от 2016-а, когато завоюва едно от френските отличия Les Victoires de la musique classique. Веднага е обявена за сензация и става ексклузивен артист на "Уорнър Класикс", а първият й албум “Гласът на тромпета” излиза през есента на 2017 г. .

Второто заглавие в дискографията на Люсиен - “Млада дама в Ню Йорк” - намеква на заинтригуваните, че тромпетистката има приключенски дух и няма да заложи в кариерата си само на чистата класика и стандартните тромпетови произведения. Самата тя признава, че не дели музиката на стилове - предпочита да свири всичко, за да се чувства свободна. А любимите й тромпетисти в момента са Чет Бейкър и Алисън Болсъм - дотолкова полярни са интересите й.

В новия си албум “Историите на Пиацола” Люсиен Реноден Вари отправя поглед към Аржентина, съпроводена от Филхармонията на Монте Карло и маестро Саша Гьотцел. Към тях се присъединяват още легендарният акордеонист Ришар Галиано, който има авторска пиеса в диска, китаристът Тибо Гарсия и не на последно място е важното присъствие на Жером Дюкро като аранжор. 

На фона на избрани популярни пиеси на Астор Пиацола са добавени и творби на композитори, от които той се е вдъхновявал и учил: Йохан Себастиан Бах, Николо Паганини, Алберто Хинастера, Надя Буланже и Карлос Гардел. Заради многообразието на неговия стил и маниер на изпълнение, френската тромпетистка също е избрала да свири в различни конфигурации - соло, в дует, с квартет и с оркестър. 

“Посвещавам този албум на най-близките ми и скъпи хора за непоклатимата им подкрепа, насърчения и любов…. и за смеха по пътя!”, пише Люсиен Реноден Вари и поставя сърчице до името си в диска. А за нас оставя удоволствието да се присъединим към нейното музикално пътешествие, което тази седмица преминава и през България.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна