Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца и младежи със затруднения готвят в кухня на приятелството

Снимка: Кети Тренчева

В Банско ще бъде демонстрирано особено кулинарно меню. Всичките вкусотии в него са приготвени от децата и младежите с физически и интелектуални затруднения от дневния център. 

„Кухнята на приятелството“ е поредният успешно реализиран проект на сдружение „Избор“, основано от родителите на тези деца и младежи, които миналата година представиха уникална театрална постановка, а сега искат да покажат, че въпреки затрудненията, могат да работят и имат право на това.

В основата на поредната инициатива за обществена интеграция и най-вече за развитие на таланта, заложен във всеки млад човек, от дневния център в Банско са директорът на социалната институция Елена Говедарева и д-р Райна Глушкова, председател на сдружение „Избор“, което има над 30 успешни проекта и много съмишленици. Партньори в „Кулинарна трудова борса“ са и възпитаниците от професионалната гимназия по туризъм и селско стопанство в града. 

снимка: Кети Тренчева
В продължение на месеци децата и младежите от дневния център усвояват основни правила в приготвянето на различни храни. Заедно с учениците бъдещи ресторантьори приготвят сладки, месят и пекат хляб и закуски, правят туршии, събират и сушат билки, варят сладка от горски плодове. И днес показаха какво са научили. 

Всеки има право на труд, дори възможностите за това да са ограничени по рождение, категорични са Елена Говедарева и д-р Райна Глушкова, чиято мечта да ги видят в ресторантите и механите, в социалните работилници и дори като писатели, описващи този уникален свят, е напълно възможна. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

снимка: Кети Тренчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна