Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жената е рибя кост

Спектакъл на Елица Йовчева актуализира текстове на Йордан Йовков

Автор:
7
Елица Йовчева, Елица Костова, Дайяна Димитрова

"Жената е рай, жената е вечна мъка. Жената е рибя кост – като ти заседне на гърлото, ще се задавиш". Тази емблематична фраза на Йовков стои в основата на спектакъла "Жената е рибя кост", който се играе в City Mark Art Center в София.

Актрисите Дайяна Димитрова, Елица Костова и Елица Йовчева се превъплъщават в ролите на три от най-известните Йовкови героини – Божура, Албена и Пауна. И трите споделят, че в училище не са обърнали на Йордан Йовков вниманието, което заслужава. Освен това казват, че често имаме склонност да забравяме това, което са ни карали да четем като ученици. В спектакъла “Жената е рибя кост” те се заемат с нелеката задача да актуализират текстовете на Йовков, които сами казват, че откриват по нов начин.

Адаптацията за сцена е дело на Мариела Костова, която първоначално се спира на шест текста от Йовков. Това е огромно предизвикателство за нея, тъй като от всички текстове само “Албена” е драматизирана от самия Йордан Йовков. От шестте текста впоследствие остават три, а изборът е мотивиран от факта, че именно те са най-разпознаваеми и веднага проговарят на публиката.

Режисьор на постановката е Елица Йовчева, която едновременно изпълнява и ролята на Пауна. Споделя, че това не е никак лесно за нея, тъй като има опит повече като режисьор, отколкото като актриса, но се радва да бъде и от тази страна на сцената.  


В ролята на Божура влиза Дайяна Димитрова, която е част  от трупата на Държавен куклен театър – Сливен. Тази роля е една от най-трудните за нея, но въпреки това намира героинята си за прекрасна. Споделя, че иска да накара зрителите да обърнат внимание на завистта – тема, която често не преминава през нас, когато сме ученици. Нейната героиня е много завистлива, въпреки че е най-красивата циганка според разказа на Йовков. Дайяна се надява, че чрез този спектакъл ще накара хората да се замислят за това чувство и да разберат, че не нещата не трябва да се случват на всяка цена. Тя участва още в спектакъла “Косвени щети” по романа “Войната не е с лице на жена” от Светлана Алексиевич, за която печели “Икар” в категория “Дебют” заедно с Анна-Валерия Гостанян, Анелия Мангърова, Владинелла Кацарска, Елена Иванова, Катерина Стоянова и Никол Султанова.

Елица Костова се превъплъщава в ролята на Албена, с която по думите ѝ имат много общо. Освен че е много красива, Елица е винаги усмихната, а тази усмивка не винаги се възприема по еднозначен начин. Така се случва и с нейната героинята – усмивката ѝ навлича много неприятности. Елица Костова завършва НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” през 2018 г. в класа на проф. Здравко Митков и още тогава печели наградата НАЙ-НАЙ-НАЙ в категория “Актриса за драматичен театър”. Дебютира на професионалната сцена с ролята на Анна Андреевна в представлението на театър КРЕДО “РевизорЪт”, а скоро се очакват още много реализиран театрални проекти.

Ролята на Пауна е поверена на Елица Йовчева, която първоначално не намира нищо общо между нея и героинята ѝ. Впоследствие открива, че Пауна е много силна и борбена, където двете всъщност се срещат. Елица Йовчева е автор и режисьор също така на спектакъла “Г-ца Анна” и на проекта “Иконите спят”. През 2018 нейното представление “11:27” е номинирано на Малък сезон в ТР “Сфумато” и се играе на голяма сцена, а по-късно печели и “Награда на София” в категорията “Съвременни перформативни и мултижанрови изкуства”. С авторския спектакъл “Три” участва в международния фестивал за млади режисьори “THEATER NETWORKING TALENTS” в Крайова, Румъния.

Повече за това как се реализира спектакълът “Жената е рибя кост”, както и части от него, може да чуете в звуковия файл.

Снимки – Мария Цветкова 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна