Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Жанрът театрален сериал в поредицата „Катарзис“ на Елица Йовчева

Снимка: Мария Цветкова / @catharsistheatresequel

Младата режисьора Елица Йовчева представя в предаването „Артефир“ идеята си за театрален сериал с поредицата – „Катарзис“. Първото представление от поредицата – „Г-ца Анна“ беше премиерно представено в Националния студентски дом, а сюжетът му се базира на историята на случая „Г-ца Анна“ на Йозеф Бройер, лекции на Зигмунд Фройд, както и на реални ситуации. В главната роля е актрисата Александра Майдавска, която изгражда многопластов образ със своята пластика, жестове, мимика, тембър и интонация. Сценографията е на Александра Йотковска, а рисунките в представлението са дело и на главната актриса. Режисьор и в ролята на псиоаналитика в представлението е Елица Йовчева:

„Аз съм и режисьор и актьор в представлението, това е лабораторен процес, това не е историческа възстановка, това е нов жанр – нещо като театрален сериал, най-накрая го реализирах като идея. Сценографията всъщност е един нагледен метод да бъде представен феноменът хистерия, като най-отдолу имаме ядрото, причината за заболяването, върху него има множество обвивки, това постепенно събличане и отмахване и достигане до първичната причина е начин, по който се представя как действа терапията. Темите близо до човека ме вълнуват по принцип, отдавна гледам на Фройд като на автор и изследовател, през чиято призма мога да надникна над тези теми, които ме вълнуват и да ги представя на сцената. Чрез подобни представления зрителят може да вникне в самия себе си.“

Александра Майдавска е главно действащо лице на сцената, която кореспондира с богатата сценография на представлението и сама рисува картините за представлението:

„Самата ми героиня – Берта – е рисувала много добре, и затова решихме да опитаме и аз да мина през това, влизайки в нейния образ, не го бях правила това от дете, седнах и започнах да рисувам. За тази роля черпих много от моята природа, от моя живот, от моя опит, за да мога да вляза в тази роля и като актриса, и като човек. Подготовката беше в самия процес на представлението. Много от нещата, които ни се случват като деца, оказват влияние по-нататък в живота ни. Самата героиня Анна е провокирала с едно издърпване на косата своето осъзнаване, метафорично всеки един от нас може да го направи.“

„Катарзис“ разказва за някои от най-известните случаи на Зигмунд Фройд, повече за първото представление от поредицата „Г-ца Анна“ разказват актрисата Александра Майдавска и режисьорът Елица Йовчева.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ганчо Ганчев, Теа Монева и Ева Данаилова

Истории за изкуство с добро начало и без край

Новият сезон на „Заедно след полунощ“ започва с разказ за хубавото начало, което предопределя пътя напред. Някои го наричат късмет, други са сигурни, че зад него стои талант. Героите в това издание на „Свободни съчинения“ по всяка вероятност притежават и двете. Това са актрисата и режисьор Ева Данаилова, поетесата Теа Монева, директно от Мюнхен,..

публикувано на 17.09.21 в 18:23

Между Йом Кипур и Сукот – Израел празнува с фестивали, поезия и артисти

Eвреите у нас и по света вече посрещнаха Новата 5782 година и си пожелаха „добра и сладка година“. В молитвата за Рош А Шана („Главата на годината“) се казва: „Това е денят на началото на делата ти и на памет за първия ден“. Традиция е молещите се да бъдат вписани и в „Книгата на живота“. На 15 септември тази година настъпи Йом Кипур – денят, в..

публикувано на 17.09.21 в 16:09

Фестивалът „Панаир на куклите“ ще бъде закрит на 19-ти септември

Проведе се 11-ият Международен фестивал на уличното и куклено изкуство – „Панаир на куклите“ на сцената на кукления театър в София. С тазгодишното издание се отбелязват и 75 години от първото изиграно представление там. За първи път фестивалът има и специално подготвена, онлайн програма, която дава възможност представленията да бъдат видени в рамките..

публикувано на 17.09.21 в 14:23
Катя Зографова

Любимите места на писателите

В Деня на София с поглед към любимите места на писателите и поетите в София. Три са историческите кафенета, които са събирали мислите и идеите на литературна София, и в които са се раждали вдъхновения и творби. Само едно от тях е запазено и до днес и това е кафенето до Народния театър. Също така малко известен факт, че Вазов е наричал планината Витоша..

публикувано на 17.09.21 в 12:40

Изложба за зараждането на рейв музиката в България се открива в Студентския дом

Ретроспективната изложба "Български Рейв Архив" се открива на 22 септември от 19:00 ч. в Националния студентски дом в София и е отворена за посетители до 29 септември. Проектът Bulgarian Rave Archive (BRA) представя интерактивна мултижанрова изложба, посветена на зараждането на електронната музикална сцена в България от края на 90-те..

публикувано на 17.09.21 в 10:21