Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирландия предупреди Лондон да не предприема едностранни мерки за границата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Има сериозно намерение от страна на ЕС да реши трудностите след Брекзит, свързани със северноирландската граница, заяви ирландският министър-председател Михол Мартин.

Михол Мартин каза в интервю за Би Би Си, че „тонът на настроението“ около британско-европейските преговори се е подобрил през последните седмици. Протоколът за Северна Ирландия в сделката за Брекзит цели да се избегнат твърда граница и гранични проверки на остров Ирландия.

Той оставя Северна Ирландия в общия европейски пазар за стоки, за да се запази свободната търговия с ЕС.

Протоколът обаче създава търговска граница между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство, което означава, че някои стоки като месо и яйца например са обект на проверки, когато влизат в провинцията от Обединеното кралство.

В интервюто Мартин призна, че има разочарование от Протокола, но предупреди Великобритания срещу едностранни мерки, които могат да навредят на отношенията. Думите на ирландския премиер идват в деня, в който главните преговарящи лорд Дейвид Фрост и Марош Шефчович отново ще разговарят в Брюксел.

Мартин настоя на виждането си, че по границата не се извършват много проверки и Северна Ирландия извлича максимална полза както от достъпа си до европейския, така и до британския пазар.

Той обаче допълни, че ЕС съвсем искрено иска да се ангажира с решаването на проблемите, за което се иска добрата воля и на двете страни.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна