Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЧК отваря трапезария за бездомни в Русе за десета поредна година

| обновено на 22.11.21 в 17:56
Снимка: Ася Пенчева

За десета поредна година в Русе отвори врати трапезарията за бездомни и скитащи хора на Българския червен кръст.

От днес до края на студените дни хората ще получават седмични пакети с храна.

Повече от 100 са бездомните и скитащи хора в Русе. Ако през топлите месеци на годината те успяват да намерят или почасова работа, или подкрепа от обществото, то през студените от ноември до март оцеляването им е трудно.

Затова вече десета година Българският червен кръст им осигурява храна. Преди пандемията те се събираха в трапезарията, хранеха се с топла супа и готвени ястия, къпеха се в банята и си отиваха там, където никой не ги чака.

Вече втора година обаче топлата супа е само една, забранено е струпването на много хора и пакетът с храна е за цяла седмица - консерви със сармички, боб, пастет, риба, хляб и няколко вафли. Баня няма.

„Нямам адрес, всъщност някога съм имала – и в Русе, и в София, и не могат да разберат, че живея на улицата, и нито помощи, нито нищо към момента“, сподели жена, наредила се на опашката за храна.

Мъж до нея каза, че е доволен и че получената храна му стига за седмицата.

„За тези месеци, ноември и декември, получаваме финансиране от нашето национално ръководство, за което сме изключително благодарни. За месеците януари и февруари разчитаме изключително много на дарители. Тук е мястото за благодаря, минала година тази голяма кампания, която направихме, изключително много хора се отзоваха, и, разбира се, и на собствени средства на БЧК - Русе. Ще продължим да работим през тези тежки зимни месеци за тези хора. Те разчитат изключително много на нас“, обясни Антоанета Ябанозова, директор на БЧК - Русе, която организира трапезарията и дарителската кампания.

Преди пандемията много от ресторантите и заведенията за хранене отделяха от ястията в менюто си за бездомни и скитащи, но сега и това е невъзможно. Местната организация на БЧК има възможност да приготвя храна в свое помещение, така че всички дарения на продукти са добре дошли.

Снимка: Ася Пенчева

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени