Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Феноменалният млад пианист Гиорги Гигашвили пристига в София по покана на Радиооркестъра

Гиорги Гигашвили

На 26 ноември на Симфоничния оркестър на БНР в зала "България" ще солира 21-годишният грузински пианист Гиорги Гигашвили. Диригент ще бъде маестро Георги Димитров, за когото това е поредното отлагане на премиерното за България изпълнение на ораторията „Христос на Маслиновата планина“ от Бетовен заради ограничителните мерки. В програмата вместо нея ще прозвучат Концерт за пиано и оркестър №20 от Моцарт и Симфония №6 от Шуберт.

Георги Гигашвили е във фокуса на вниманието напоследък, особено на хората, които обичат да следят големите международни конкурси - той в повечето от случаите е сред наградените, често получава и приза на публиката. За отбелязване е третата награда на конкурса „Бузони“ в Болцано, Италия, в изданието през 2019 г., когато победител беше нашия сънародник Емануил Иванов. Има първите награди на конкурса във Виго, Испания, и на клавирната олимпиада в Бад Кисинген, Германия. Вече го определят като феноменален пианист.

Благодарение на българската пианистка Белина Костадинова от фондацията, която организира конкурса „Геза Анда“ в Цюрих, можем да се запознаем с Гиорги Гигашвили преди първото му гостуване на българска сцена.  

"Започнах да свиря на пиано, когато бях на 6. Майка ми беше учителка по пиано в детска градина, а леля ми преподаваше в едно от музикалните училища в Тбилиси. Така че класическата музика има традиции в моето семейство. Но въпреки това аз не мислех да се задълбочавам. Чак когато станах на 12, започнах да приемам пианото и музиката насериозно. Започнах да се упражнявам, и ето ме сега – на 21 години, моята професия е класически пианист. 

Беше много трудно – и физически, но и ментално. Защото в Грузия има чудесни музикални училища, но няма достатъчно възможности за развитие на един успешен концертен пианист. Така че ни се налага да заминем в чужбина, за да продължим обучението и кариерата си. Но аз съм един от най-големите късметлии сред грузинските пианисти, защото имах прекрасен учител в Тбилиси – проф. Реваз Тавадзе. Той ме учеше на всичко – не само за музиката, но и за философията в музиката, за нейното естество и изобщо – за всичко. Изключително съм му благодарен и задължен!

Сега съм в Швейцария. Тук е много лесно да се готвиш за кариера в класическата музика, защото на всеки ъгъл, във всеки град е пълно с музика. А също така важен за мен е моят нов преподавател – изключителен пианист и изключителен човек – Нелсон Гьорнер. Чувствам се много комфортно с него и обичам да се уча от опита му. Смятам, че това ще продължи много, много години, защото за мен е удоволствие. Чудесно е да откриеш учителя, с когото да си паснете."

За конкурсите, амбициите и съдбовната среща с легендарната Марта Аргерич, която от негов идол се превръща в ментор, Гиорги Гигашвили разказа в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени