Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП ще свети в оранжево заради Международния ден срещу насилието над жените

Елена Йончева: Всяка трета жена в ЕС е изпитала различен вид насилие

ЕК трябва да добави борбата срещу насилието основано по полов признак като приоритет, смята Йончева

Снимка: БГНЕС

"Насилието над жените е проблем не само за България, но и за целия Европейски съюз. Всяка трета жена в ЕС е изпитала различен вид насилие и като че ли няма засега няма ефективен инструмент, който да започне да решава постепенно този проблем", коментира пред БНР Елена Йончева, евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите. 

От години европейските депутати настояват Европейската комисия да добави борбата срещу насилието основано по полов признак като приоритет в европейските стратегии за равенство на половете и настояват насилието срещу жените да бъде включено като престъпно деяние. 

Сградите на Европейския парламент ще бъдат осветени в оранжево заради международния ден срещу насилието над жените, а членовете на ЕП днес дебатират липсата на напредък по отношение на ратификацията на Истанбулската конвенция.

Шест държави членки на ЕС все още не са ратифицирали този всеобхватен международен договор за борба с насилието срещу жени, който беше приет от Съвета на Европа през 2011 г. и подписан от ЕС през 2017 г. Това са България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва и Словакия.

Елена Йончева обясни, че в България има преобладаващо домашно насилие, като причина за това е, че българският мъж счита жената за своя собственост. По думите на Йончева политиците в България изобщо неглижират проблема с домашното насилие, сякаш той изобщо не съществува.

"Трябва да се предпиремат законодателни мерки, за да се спрат убийставата на жени в България. Тези убийства у нас не са случайни, това са премълчавани проблеми от дълги години в семействата, които довеждат до тези брутални убийства и ако обществото не заговори открито по тази тема, ако не започне адекватна реакция и превенция, убийствата вследствие на домашното насилие ще продължат, поясни още Елена Йончева.
"Тези жени са убити не просто защото са жени, а заради изкривените разбирания на мъжа за тяхната роля... Затова в България спешно трябва да се говори по тази тема, включително и в преговорите за правителство. Включително от страна на БСП, което досега не се прави...", посочи Йончева.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени