Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конференция във Велинград с решения за енергийната бедност

| обновено на 29.11.21 в 08:45
Снимка: Добрина Добрева, БНР

„Интелигентни градове и региони в действие” е темата на Национална конференция, която започва днес във Велинград. Тя ще представи положителни практики на някои областни и общински центрове в стремежа им да ги превърнат в енергийно позитивни и въглеродно неутрални зони. Организатор на двудневния форум е Асоциацията на Българските Енергийни Агенции.  

Енергийна бедност

Как може да се преодолее енергийната бедност е един от фокусите в него.  За да се търсят решения от националните институции, общините, бизнеса и обществеността, обаче, трябва да се признае, че енергийната бедност е проблем. Петър Кисьов от Енергийна агенция Пловдив, която участва във форума, обяснява:

“Енергийната бедност е едно от основните предизвикателства в Европа, където повече от 50 млн. души страдат от този проблем. Има региони, в които той е най-изострен. За съжаление, това са България и Литва, където близо една трета от населението страда от енергийна бедност. Именно възобновяемите енергийни източници и консумацията на такава енергия се считат за едно от ключовите решения от техническо естество на проблема“.

Добра практика в Смолян 

Затова и темата за въвеждане на възобновяеми енергийни източници е акцент в политиките на община Смолян. Зам. кметът Марин Захариев информира за проекта Positive City Excahange за пилотни инсталации, които да превърнат няколко зони в Смолян в енергийно позитивни и въглеродно неутрални:

„Целите станаха по-високи. Преди беше пасивна сграда – да произивеждаш толкова, колкото потребяваш. Сега е обратно  -  да произвеждаш повече, отколкото потребяваш. И сеопитваме в сгради в културен комплекс - музеи, библиотека, галерия - и в спортния комплекс – басейни, спортни зали - да разположееим такива фотоволтаични панели, където да се изполсва електроенергията за нуждите на сградите. На този етап използваме софртуер на ирлансдките ни партньори, за да изчислим какво потребление в три сгради е налично и каква мощност ни е нужна. Имаме вече идея и се надяваме първо в спортните обекти да сложим фотоволтаичните панели, да произвеждаме енергия и да ги вържем в цялата мрежа на района. По друг проект ще намерим финансиране да ги разположим“.

Форум във Велинград

Освен проекта на Смолян, на форума, организиран от Асоциацията на Българските Енергийни Агенции, експерти ще споделят за усилията в тази насока и на София, Асеновград, Брезово и Видин. Днес ще се проведе и кръгла маса за финансиране на прокети за енергийна ефективност.

Репортаж по темата може да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна