Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александра Стан пред БНР: Трябва да пазиш ентусиазма си и да се вълнуваш

Александра Стан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Най-силните песни се раждат от истински истории. Такава е и "Токио", сподели Александра Стан, специален гост в предаването "Хоризонт за вас" на БНР. 

"Токио" е песен от новия албум на звездата, който се очаква през март 2022 г. 

"Песента е за бившия ми приятел. Когато скъсахме, отидох на турне в Токио. Песента е много лична. Развълнувана съм, защото, въпреки че тя е по-различна от това, което правя, хората наистина я харесват. Знаете, когато си артист в поп жанра, хората свикват да чуват определен тип музика от теб. Колебаех се дали това, че песента е тъжна, няма да отблъсне публиката. Слава богу, не стана така. Понякога, когато човек е във връзка, егото започва да пречи. Има твърде много гордост. В историята на песента разказвам за това, че няма да чакам човека до себе си да ме избере… ще го напусна, ще отида в Токио, далеч от спомените си. Това е силата на зрялата жена. Понякога трябва да се отдалечиш от токсична връзка. Да започнеш отново да правиш това, което обичаш. Дори когато сме артисти с кариери и фенове, забравяме за това и се отдаваме на страданието. Защото обичаме твърде силно. Осъзнаваме стойността си чрез хората, които ни подкрепят и чрез музиката, която правим". 

Поредицата от концерти и срещи с фенове в Япония водят Александра по пътя към възстановяването от любовните разочарования.

"Особено когато отидох на шопинг. Концертите бяха прекрасни, получих толкова много енергия от публиката. Това ми помогна да си спомня за живота, който по принцип водя. За своята собствена реалност. Спрях да се фокусирам върху лошата ситуация през която преминавах. Осъзнах, че трябва да съм благодарна на всички хора, които идват на концертите ми".

Александра Стан има силна връзка с японската сцена. Хитовете й са обичани в страната на изгряващото слънце, от която певицата има и награда за "Най-добър нов артист".

"Случи се през 2011 или 2012. Тогава там се появи първия ми албум – "Саксобийтс". Те харесаха музиката и песните. Това обаче, което впечатли японската публика най-силно бе фактът, че съм руса и с големи сини очи. Те са вманиачени по големите очи. Имат дори апликации на телефоните си с подобни ефекти. Аз се оказах тяхната идея за перфектното момиче – кукла. Когато за първи път се озовах в Япония, се почувствах като кралица на любовта, като богиня. Сякаш имах мисията да припомня на хората как да обичат и да се свързват едни с други. Японската култура е много древна – преди 3000 години те са били много духовни, държали са на религията си. Сега сякаш не е така. Вече всичко е дигитализирано, индустриализацията и развитието на икономиката са големите приоритети на страната. Забравили са връзката си с Бога, много от тях нямат семейства, не ходят на срещи, не вярват в любовта и във връзките вече. Реших, че ще давам любов на японската публика чрез музиката си. От това имат нужда те – да се свържат отново. В Източна Европа имаме тази връзка, това духовно усещане – дори и да не ходиш на църква ти чувстваш Бог в себе си, знаеш, че е там и е на твоя страна. Силна връзка. Исках да им припомня това".

Александра Стан разказа и за любимите си места в Япония

"Харесвам Киото, много традиционно място е, изглежда точно като старата Япония – прекрасно е. Обичам и Токио, може би най-любимият ми град там. Осака също – различен град е. Той също е много комерсиален, подобно на Токио, но някак по-нов. Изглежда по-скъпо. Както Дубай и Абу Даби – една част от хората предпочитат Дубай, друга Абу – Даби. Богатите хора предпочитат Осака, Токио е твърде пренаселен. Цялата Япония е много красива – културата, храната. Огромна разлика и контраст е за мен. Между старата им култура  и новата. Невероятно е".

Повече за процеса на създаване на песента "Токио"

"Първият вариант на песента беше само с китара, това, което чуваме в началото. Песента бе по-тъжна и по-проста, като балада. След това се срещнах с продуцентите и авторите – създадохме историята, написахме текста, след като им разказах историята. Продуцентът Мануел Рива, който е и диджей, се вдъхнови от историята ми и направи една много по-модерна балада.

Обратно към дебюта ѝ. 

Зашеметяващият старт на Александра Стан с Mr. Saxobeat, който можем да кажем спокойно, че промени не само живота ѝ, но и световната клубна музика.

"Mr. Saxobeat беше направен от една друга композиция. Имахме друга песен, която не харесахме и я променяхме няколко пъти. Накрая стигнахме до формата на Mr. Saxobeat, която всички познаваме и обичаме. Казахме си – това е хит, много добра песен. В Румъния тогава започваше модата на денс музиката. Много изпълнителите поемаха по този път. Нашата песен бе такава, но бе и различна. Казахме си – добре, това ще е хит в Румъния. Това се оказа вярно, но не си представяхме изобщо, че ще направим международна сензация. Целият този успех се стовари в живота ми изведнъж – не знаех какво да правя с него. Всички бяха много изненадани. Аз все още се чудя какво точно се случи. Имам приятел, който живее във Великобритания – той ми прати видео в инстаграм съвсем наскоро, в което Mr. Saxobeatзвучеше по радиото. 11 години след излизането на песента. Представяте ли си? Това е силата на добрата песен. Понякога си мисля, че Господ наистина прави чудеса. Никога не знаеш какво предстои. Можеш да работиш с години, за да създадеш песен като тази – и да не се получи. Но има и моменти, в които просто се случва. Трябва да пазиш ентусиазма си и да се вълнуваш. Без да имаш очаквания. Бъди отворен за това, което предстои.

През 2012-а разбрах, че където и да отидех, песента ми е на първо място. Навсякъде. Казах си – добре, може би никога няма да постигна това отново. Помня как всички ме питаха един и същи въпроси – Мислиш ли, че това ще бъде единственият ти хит? Отговарях – не знам, не ме интересува, забавлявам се. Песента ми е номер 1 навсякъде, успешна съм, пътувам къде ли не. Искам да се отдам на момента. Артистите, особено онези, които правят комерсиална музика, искаме да достигнем до успеха. Никой обаче не разбира колко важен е процесът за това. Ако достигнеш до върха, трябва да го изживееш подобаващо. Не трябва непрекъснато да се чудиш накъде да поемеш след това. Днес се чувствам като пораснал артист. Имам много повече какво да кажа от преди 10 години. Бях твърде млада и не осъзнавах какво ми се случва. Сега вече знам какво искам".

Интервюто на Иван Русланов с Александра Стан можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна