Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Eлисавета Белобрадова: Откритите преговори променят облика на политическия живот

Елисавета Белобрадова
Снимка: БГНЕС

Не са се водили никакви разговори за никакви лица. Политическите партии в момента избягват тези разговори дори вътре, във всяка политическа сила“, каза пред БНР Елисавета Белобрадова от ДБ.

Според Белобрадова единственият поет към избирателите ангажимент – ДБ да не подкрепя правителство с мандат на БСП, е удържан в предходния парламент.

„Сега мандатът е на ПП. Четири политически сили, които имат доста големи различия по отношение на политическия си модел, ще се опитат да направят някаква форма на съвместно управление, като се надяваме, че тя ще проработи.“

Като проблем Елисавета Белобрадова вижда очертаването на подробностите по воденето на конкретни политики, което по думите ѝ е нормално.

„Най-малкото нямаме финансови разчети дори за нещата, за които на принципна основа се договорихме.“

За замитане под килима не може да става въпрос“, заяви Белобрадова относно прекалено розовото представяне на всички приключили експертни преговори между бъдещите коалиционни партньори, което предизвиква съмнение, че се прикриват проблеми.

Запитана дали настоящият открит формат на преговори е бил удачен, в предаването „Неделя 150“ Белобрадова коментира, че колкото по-прозрачно и конкретно се говори пред хората, толкова по-малка ще бъде вероятността за задкулисни игри.

„Това е въпрос на поставяне на една практика, в която е ясно, че оттук нататък все така ще бъде. Беше важно гражданите да чуят всяка политическа сила зад какви принципи стои и с какви експерти разполага. Това започна да променя изключително много облика на политическия живот.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!