Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Николай Габровски: Мозъкът е люлката на всичко, което сме

"Разговорите дали болниците да останат търговски дружества, дали да има клинични пътеки се водят вече от години. Експертизата я имаме, нещата не започват от днес. Но ако се правят фундаментални промени, те могат да се случат само ако имаме яснота къде искаме да стигнем. Иначе рискът от грешки е голям, последиците тежки". 

Това каза пред БНР проф. д-р Николай Габровски, едно от големите имена в родната неврохирургия. От 1997 година е част от Клиниката по неврохирургия на болница "Пирогов", а от 2011 година е неин началник. Председател е на Българското дружество по неврохирургия и е зам.-председател на Българския лекарски съюз. 

Днес проф. Габровски навършва 50 години и това е поводът да бъде гост в предаването "Нещо повече". 

Той посочи, че справянето с Covid епидемията е трудно за екипа на болницата, защото я има и натрупаната умора, но оптимистичното за него е, че лекарите работят във вече позната рамка въпреки новите неизвестни около болестта. 

"Слабата ваксинация обаче е провал на цялото ни общество. Причината да берем тези горчиви плодове, нещо, което беше предвидимо и предотвратимо. Това е най-тъжното". 

Неврохирургът сподели, че свободата и мъдростта винаги са изграждали силната връзка между него и баща му - проф. Стефан Габровски, доайен в неврохирургията. 

"Най-непоносимото за мен е било, когато има трудни заболявания при деца... Влизането в операция е в някаква степен и удоволствие за мен. Лекарите имаме привилегията в основата на професията ни да е помощта за другите". 

Проф. Николай Габровски посочи, че "мозъкът е люлката на всичко, което сме - съзнанието, паметта, емоциите, духа. 

"Ние знаем на молекулно ниво какво се случва в мозъка, но за същността на това как мислим, говорим, виждаме, слушаме знаем все още малко. Иска ми се да вярвам, че нещата, които предстоят, са добри. Надявам се оптимизмът, който ме е движил дотук, да продължи да го има". 

Горещи теми

Войната в Украйна