Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ са готови да пуснат още петрол от стратегическите си резерви, ако това е необходимо

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Старши съветникът на Държавния департамент на САЩ по глобалната енергийна сигурност Амос Хохщайн заяви в понеделник, че администрацията на президента Байдън е готова да освободи повече петрол от Стратегическия петролен резерв (SPR), ако това е необходимо, за да се стабилизират цените на петролните пазари.

"Бяха обменени 30 милиона барела, като компании и търговци могат да вземат петрола сега и да го върнат след определен период от време. Това означава, че стратегическият петролен резерв ще бъде попълнен... следователно имаме повече гъвкавост, за да можем да предприемем подобна мярка отново в бъдеще, ако възникне нужда", посочи Хохщайн пред CNBC.

През миналата седмица ОПЕК предупреди, че представянето на петрол от държавните стратегически резерви може да доведе до петролно свръхпредлагане. Иракското петролно министерство пък предупреди, че свръхпредлагането може да доведе до "срив" в цените на черното злато.

Междувременно фючърсите на американския лек суров петрол парираха малка част от днешния първоначален ценови отскок с около 5 на сто, но все още поскъпват с 3,9% към 70,80 долара, а тези на петрола Брент нарастват с 3,55% към 74,15 долара за барел.

В петък петролните фючърси поевтиняха драматично с 13% след новините за новия варианта на коронавируса - Омикрон.

Според анализатори на JP Mogan обаче, ако картелът "ОПЕК +" продължи с твърдата си политика на само постепенно увеличаване на петролното си производството, фючърсите на петрола могат да нараснат до 125 долара за барел през следващата година и да надвишат 150 долара за барел през 2023 г.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна