Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кооперативна градска пермакултурна градина – къде и как

Снимка: sferata123.com

Проект за кооперативна градска пермакултурна, в която могат да се включат всички желаещи, и при какви условия.

Пермакултурните градини използват техники и практики, които съчетават най-доброто от градинарството на дивата природа. Целта е отглеждането на местни растения в една самостоятелна и продуктивна екосистема.

Темата коментира в “Нашият ден“ Николай Генов, съорганизатор на хранителен кооператив в София и организатор на Фермерски пазар на Римската стена в София.

“Решихме да направим една градина, в която хората сами да отглеждат храната си под ръководството на експерти, които трябва, и как да се направи. Целта ни е това да бъде една финансово независима дейност, самоиздържаща се от членовете си.

Като условия дори в момента все още в начален етап, по-скоро събираме съмишленици, които заедно трябва да определят след това условията и правилата, в които ще се ползва градината.

Всеки трябва да има само участие, тъй като планираме да произведем достатъчно количество зеленчуци. Хората, които се включват, ще получават част от тях."

Мястото

"За момента се спряхме не една складова база, близо до гара “Искър“. Зелената площ е около 5 декара. Смятаме там да развием биодинамично земеделие."

Чуйте Николай Генов в звуковия файл.

Снимки: sferata123.com
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна