Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Милостиво сърце“ - с грижа за бездомни или самотни хора

Снимка: Фондация „Милостиво сърце“

Фондация „Милостиво сърце“ в Добрич от години се грижи за бездомни хора. Тя разполага с малка къщичка, осигурена от Община Добрич, и със земеделска земя от около три декара и половина, но истинската ценност на фондацията, а и на всички изпаднали в нужда, е нейният председател Александър Иванов. Той е човекът, който въпреки трудностите успява да помогне и да върне обратно към системата и самостоятелния начин на живот десетки мъже от цяла България. 

Хората, които могат да получат помощ от фондацията, трябва да отговарят на някои условия – да са мъже, да нямат проблем с алкохола и може би най-важното - самите те да искат да им бъде помогнато. 

Изпадналите в крайна бедност и недоимък хора често намират в кофите за боклук храна, вода, понякога дори и скъпи неща, но никога не могат да открият в контейнерите онова, от което имат най-много нужда – а то е подкрепа, любов и внимание. Никой не се ражда бездомен, той става такъв и никой, за съжаление, не е застрахован животът му да се преобърне така, че да загуби покрива над главата си. Това са думите, които каза преди години Александър Иванов, председател на фондацията „Милостиво сърце“. 

Росен Пирински е художник на свободна практика, който от години рисува и продава картините си в Морската градина във Варна. През изминалото лято обаче приходите му стават все по-малко, трудно успява да осигури дори храната си и така остава на улицата, а малко по-късно попада и в приюта на фондация „Милостиво сърце“. 

Тошко Иванов, който е на 71 години, преди месеци претърпява тежка катастрофа, в която губи жена си и зрението си, а малко по-късно губи и единствения си имот – къщата на село. Сляп, беден и отчаян, той среща Александър Иванов, който със средства на фондацията успява да му помогне.  

Във фондацията преди години попада и Светослав Жечев. Преди това е работил в кравеферма, разболява се, остава без работа, без доходи и живее почти две години в гората. Александър Иванов го намира, приютява го, връща му документите, намира му и работа и Светослав Жечев вече четири години е отново самостоятелен човек. 

Благодарение на стопанството си и усиления труд през лятото и есента фондацията разполага с достатъчно храна и топлина за зимните месеци. По думите на Александър Иванов с идването на зимата капацитетът на къщата, който е за 6 човека, понякога се запълва и за ден. Шест човека, всеки със своята съдба и проблеми и всеки с нуждата от индивидуален подход, любов, внимание, които откриват в топлото пристанище на човещината – фондацията „Милостиво сърце“ и Александър Иванов. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна