Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо подобряване на промишлената активност в еврозоната през ноември

Промишлената активност в еврозоната се ускори слабо през ноември от 8-месечното октомврийско дъно, но задълбочаващия се проблем с веригите на доставки ограничи самото производство и повиши цените на суровините и материалите с най-бързото темп от над две десетилетия.

Това показват окончателни данните от бизнес проучване на агенция IHS Markit за предходния месец.

Промишленият PMI индекс се повиши слабо през ноември до 58,4 пункта от 58,3 пункта през октомври (най-ниско ниво от февруари 2021 г.) и под предварителен индекс на ниво от 58,6 пункта, като това е първото, макар и много слабо, нарастване на индекса от юни насам.

Производството като цяло показа известна стабилизация след спада през предходните месеци от летния си пик, но постоянните проблеми, породени от затруднените доставки и нарастващия натиск върху разходите, ще продължат да оказват негативно влияние върху перспективите в промишления сектор с наближаване на края на годината.

Графика на промишления PMI индекс на еврозоната


"Докладът отчита подобрение по отношение на самото производство и на новонаетия персонал, но също така и  проблемите, свързани с продължаващата криза във веригите на доставки, която доведе до недостиг на материали и до "лоша транспортна наличност", отбеляза агенция Markit.

"Въпреки че търсенето остава силно, както се вижда от по-нататъшно солидно подобрение на притока на нови поръчки, веригите на доставки продължават да се влошават с тревожни темпове. Недостигът на суровини ограничи растежа на производството досега през четвъртото тримесечие до най-слабия, наблюдаван през последната година и половината“, коментира резултатите от проучването Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit.

Отчита се смесена картина в производствения сектор сред водещите европейски икономики, като имаше подобрения на промишления PMI индекс във Франция и Италия, но известно отслабване в Германия, Испания, Австрия и Холандия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени