Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампанията по безплатно силанизиране продължава до 10 декември

Затрудниха ли Covid мерките безплатното силанизиране на зъбите на децата

Николай Шарков: Не съм съгласен, че в момента има затруднен достъп до програмата

Снимка: Незабравка Кирова

Осем са стомалотозите в Силистренско, които до края на седмицата ще работят по кампанията за безплатно силанизиране на зъбите на деца от 5 до 8 годинки. Националната програма работи у нас вече десета година, но предизвикателствата на времето затрудняват реализирането й.

Мерките свързани с COVID-пандемията възпрепятстват денталните специалисти и те не могат да посещават детски градини и училища, за да правят разяснителна кампания. Ако до скоро в Силистренско са били силанизирани зъбите на по 500 деца годишно, тази година се очертава програмата да завърши с много по-малко, тъй като до миналата седмица те са били едва 160, посочи пред БНР координаторът на програмата ма Силистренска област д-р Мария Стойчева.

"Много лошо вървят сега нещата. А и родителите в момента не са ангажирани. Отчаяна съм. Питат след като мине кампанията. Трябва по-голяма разяснителна кампания", категорична е д-р Стойева.

Статистиката сочи, че при силанизирани зъби опасността от поява на кариеси намалява от 55 до 70 %.
"Стартиралата преди десет години кампания за силанизиране е първата в България от близо 25 години насам за профилактика на състоянието на децата и техните зъби. Кампанията е много успешна досега", коментира пред БНР д-р Борислав Миланов, главен секретар на Българския зъболекарски съюз.
Този вид профилактика за запазване на детските зъби от кариеси е безплатна за родителите. Тазгодишната е кампания е вече към края си, но следващата ще започне през септември догодина.

БНР

"Програмата за силанизиране е на Министерството на здравеопазването и се приема от Министерски съвет. БЗС подкрепя програмата. Съпътстващото министерство е Министерство на образованието. Не съм съгласен с коородинаторът ни в Силистра, че в момента има затруднен достъп",  коментира темата пред БНР д-р Николай Шарков, председател на БЗС.


"Всяка година се изпраща писмо до МОН и директорите, което позволява на 400- те стоматолози, които работят по програмата да имат достъп до детски градини и училища. И това се направи и тази година.

Проблемът идва от страха на родителите да посещават и лекар и специалист по дентална медицина. Макарче опасността да се заразиш с Covid e най-малка в зъболекарските кабинети. Там е много добре дезинфекцирано.

Кампанията по безплатно силанизиране на деца от 5 до 8 години на първите постоянни дъвкателни зъби продължава до 10 декември", подчерта д-р Шарков.

Той призова родители да отведат децата си.  Адресите, телефоните и населените места, където работят лекарите по дентална медица са на сайта на Националната програма за силанизация. 140 хиляди деца са преминали по програмата досега и са поставени силанти на половин милион детски зъби.

Още по темата в звуковите файлове.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна