Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Стигмата за ХИВ/СПИН у нас остава трайна

Снимка: БГНЕС

Представители на близо половината от възрастното население над 18 години не биха общували или работили с ХИВ-позитивен човек, сочат последните данни на социологически център „Тренд“.

Това показва колко голяма е стигмата върху тези хора, голяма част от които вероятно са принудени да крият своето заболяване, коментира пред БНР социологът Евелина Славкова.

Евелина Славкова   Снимка: Ани Петрова

Според социолога е тревожна неинформираността на обществото за начина на заразяване.

„24% от българското общество е на мнение, че може да се зарази от неизмити прибори, а 18% - че може да се зарази, ако ползва едни и същи тоалетни помещения. Виждаме много високи дялове на неинформираност в българското общество. Да не говорим, че смятат, че могат да се заразят при кихане, кашляне – 23% споделят това мнение.“

Като фактор за слабата информираност по темата за СПИН Евелина Славкова открои ниската здравна култура у нас.

Елена Биринджиева   Снимка: БГНЕС

Въпреки много кампании през годините, когато стане въпрос за ХИВ, на първо място излиза стигмата, потвърди здравният експерт Елена Биринджиева. По думите ѝ към това заболяване хората имат изключително неприятно отношение.

„То вече в съвременния свят се възприема като хронично заболяване. Има лечение, което потиска вируса с една таблетка дневно. И хората, живеещи с ХИВ, имат нормална продължителност на живота. Но като че ли това остава настрани. На първо място излиза страхът – на първо място от резултата на изследването и след това от самата диагноза.“

Covid абсолютно категорично затрудни нещата – през последните две години говоренето е само за Covid, подчерта Биринджиева.

Ще берем плодовете след 1-2 години, когато една скрита епидемия и късно откриващи се хора ще създадат сериозни проблеми на държавата.“

Повече по темата чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР