Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров: Кризата в Украйна може да бъде преодоляна само с мерките от Минск

Руският външен министър Сергей Лавров
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преодоляването на кризата в Украйна е възможно единствено чрез пълното и последователно прилагане на одобрения от Съвета за сигурност на ООН Мински комплекс от мерки. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров.

Представяйки пред сенаторите в горната камара на парламента приоритетите във външната политика на Русия, Сергей Лавров отдели специално внимание на кризата в Украйна. Той се обяви за преки преговори между страните в конфликта - Киев от една страна и Донецк и Луганск от друга.

Лавров подчерта, че ситуацията в Украйна се усложнява от „деструктивната политика на натовските държави“.

„Разширяват се доставките на летално оръжие за киевския режим. Увеличават се провокативните маневри с участието на САЩ щети на сушата, във въздуха и в морето в близост до нашите граници. В същото време се опитват да ни диктуват как да се държат въоръжените сили на Русия на нашата собствена територия“. 

Днес Сергей Лавров заминава за Стокхолм, където ще участва в срещата на външните министри на страните от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Очаква се в кулоарите на форума Лавров да разговаря с американския държавен секретар Антъни Блинкън.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна