Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общините в България ще имат бюджет за 2022 година най-рано през март

Бюджет
Снимка: БГНЕС

"За първи път от началота на демокрацията в страната общините в България влизат в новата година без бюджет”, каза кметът на община Монтана Златко Живков след среща на Националното сдружение на общините в Република България. Градоначалникът обясни каква е процедурата за приемането на бюджета.

"Над 90% е сигурно, това са декларирали всички, ще започне новата година без приет нов бюджет, а ще се изпълнява 1/12 от стария. По всяка вероятност 1/11, а може би и 1/10, тъй като очакваме срокът за приемане на бюджет на общините да бъде до март месец. Има от 25 до 40 дни след приемане на държавния бюджет. Ако той бъде приет до 31 януари, каквато е заявката на сегашните преговарящи за правителство, това означава бюджет на 265-те български общини след първото десетдневие на март."

Кметът на Монтана вече започна поредица от срещи за подготовка на бюджета на общината за следващата година.

"Хората питат и се интересуват кога ще преговаряме за бюджета за следващата година, ще има ли корекции, ще има ли увеличение на минималната заплата, ще има ли промяна на здравните, на социалните, на образователните стандарти, на администрациите, на културата... И ако има увеличение на минималната заплата, кой ще покрие увеличението в местните разходи, което е огромен проблем, защото там няма да има една стотинка, с която да бъдем компенсирани. Такава е логиката на тези преговори."

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна