Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тест за Covid-19 за всички пристигащи в Кипър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър променя пътните здравни протоколи за влизане в страната през всички входни пунктове, за да се предпази островът от „пристигане” и разпространение на новия щам Омикрон. Допълнителни анти-Covid мерки към вече действащите решава правителството на заседанието си днес.

Засилване на контрола на всички входни точки в Кипър е сред основните предложения, които внася здравният министър Михалис Хаджипанделас след препоръки от Научния консултативен съвет по пандемията.

Кипър ще подлага на задължителен PCR тест за тяхна сметка всички, ваксинирани или не, които пристигат на летищата му.

Пътниците от круизни и частни кораби, акостиращи на пристанищата, включително на яхтените, ще минават PCR или бърз тест.

По-строги здравни проверки се очакват на пропускателните пунктове през „зелената линия”, разделяща двете части на острова.

Коледни прояви и празненства ще е разрешено да се провеждат само на открито, отменят се планираните в търговски центрове, предлагат още министърът и епидемиолозите, за да се ограничи рискът от предаване на вируса на масови събирания. Освен това всички желаещи да посетят коледните мероприятия, дори и ваксинираните, трябва да представят отрицателен бърз тест от последните 48 часа.

Ще бъде обсъдено и предложение компаниите да осигурят дистанционна работа за 20% от служителите си. Работодателските организации не са съгласни с това.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени