Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КАСКО е застраховката, която се използва при щети от паднали дървета и клони

Снимка: Радио Шумен

Закъсали тирове, затворени пътища и паднали дървета - такава беше обстановката в страната след първия обилен снеговалеж в началото на седмицата.

Имаше и неприятно изненадани. Такива са Тодор Трифонов, живущ в столичния кв. "Гео Милев" и Пламен Павлов от "Дианабад", чиито автомобили са изпотрошени от паднали дървета.

"При тежък и обилен сняг или след буря имаме често запитвания какво обезщетение може да се търси или каква застраховка да се направи, ако пострада МПС - то ти, по рядко има случаи на потрошени огради или фасади на сгради", посочи за "Хоризонт до обед" Константин Велев,  председател на УС на Асоциацията на българските застрахователи.

"Застраховката, която покрива щетите по автомобилите от паднали клони, това е застраховка КАСКО. Тя обаче е пожелателна, не е задължителна. Тя се предлага от всички застрахователи по общо застраховане - покрит риск е падането на клони вследствие на обилен снеговалеж или силна буря.

Всеки клиент, който има такава застраховка, преди да регистрира щетата при застрахователя си, трябва да погледне договорът си и общите условия доколко е покрит този риск", посъветва Велев.

При сключване на застраховката всеки клиен получава и т.нар. информационен документ, където на достъпен език са описани всички основни рискове, които са покрити от застраховката, кое също не е покрито, както и основните стъпки в процеса по регистрация на щета, допълни експертът.

По думите му в края на годината от Асоциацията отчитат успешна година за застрахователния пазар. Има оптимален ръст в застраховането, особено за ситуацията на пандемия, уточни Велев.

Застраховката "Живот" ще бъде на фокус в кампания на Асоциацията, защото година и половина пандемия тази година се наблюдава оживление точно за тази застраховка, каза още председателят на УС на Асоциацията на българските застрахователи.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна