Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК глоби пет европейски банки с 344 милиона евро за нарушение на антитръстовите правила

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия разкри в четвъртък, че е глобила банките UBS Group, Barclays, National Westminster Bank (бивша Royal Bank of Scotland), HSBC Holdings и Credit Suisse Group с общо 344 милиона евро заради тяхно тайно споразумение и координация на спот пазара за търговия с чуждестранна валута, което е в нарушение правилата на ЕС.

Първите четири от тези пет банки постигнаха споразумение по повдигнатото обвинение, като HSBC получи най-голямата глоба от над 174,3 милиона евро, следвана от Credit Suisse с 83,3 милиона евро, Barclays с 54,3 милиона и NatWest с 32,5 милиона.

Петата банка - Credit Suisse е глобена с 83 милиона евро, като не е оказала съдействие по време на разследването, съобщава европейския антимонополен регулатор в Брюксел.

Швейцарската банка UBS обаче избегна глоба от 94 милиона евро, тъй като именно тя беше предупредила Европейската комисия за картела, който беше създаден чрез чат стая, известна като "Sterling Lads". Конкурентният регулатори на ЕС посочи, че картелът се е фокусирал върху валутната спот търговия с валути на страните от Г-10.

"Дейностите, свързани със спот търговията с валута, представляват един от най-големите финансови пазари в света. Тайното споразумение на петте банки подкопа целостта на финансовия сектор за сметка на европейската икономика и потребителите", посочи европейският комисар Маргрете Вестагер.

Участващите търговци са обменяли чувствителна информация и планове за търговия и от време на време координираха своите стратегии за търговия чрез "чат стаята" дали и кога да продават или купуват валутите от банковите си портфейли, посочиха от Комисията.

Това са последните от многомилярдните глоби, които различни банки в световен мащаб получиха за последните повече от десет години, включително за фалшифициране на показатели, използвани в много ежедневни финансови транзакции.

"Днес завършваме нашето шесто разследване на картел във финансовия сектор от 2013 г. насам и приключваме третия етап от нашето разследване на пазара за спот търговия с чуждестранна валута“, отбеляза Вестагер.

Barclays, Citigroup, JP Morgan, MUFG и RBS бяха глобени общо 1,07 милиарда евро през май 2019 г. от антитръстовите органи на ЕС за манипулиране на валутния пазар чрез два картела - между 2007 г. и 2013 г. за едната група и между 2009 г. до 2012 г. за другата.

Предишен картел, санкциониран от ЕК през 2019 г., включващ някои от същите банки, които участваха в подобни тайни споразумение чрез "чат стаи", наречени Semi Grumpy Old Men, Three Way Banana Split, Two and a Half Men и Only Marge.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна