Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

„Проклятието на Фауст“ от Залцбург

Снимка: Marco Borrelli

На 22 август тази година на сцената на Залцбургския фестивал Ален Алтиноглу дирижира звездния солистичен състав Елина Гаранча, Чарлз Кастроново, Илдар Абдразаков и Петер Келнер заедно с Детския хор на Залцбургския фестивал, Смесения хор на Концертното дружество на Виенската държавна опера и Виенската филхармония. Представят оперната оратория или както още я наричат драматичната легенда „Проклятието на Фауст“, написана през 1846 г. от Ектор Берлиоз и смятана за едно от най-високите достижения на романтичната музика, предизвикателство и за съвременните изпълнители. Запис на операта програма „Христо Ботев“ ще излъчи на 4 декември от 20 часа.


През 1828 г. Ектор Берлиоз чете превода на Жерар де Нервал на „Фауст“ от Гьоте и пише в своите Мемоари: „тази чудна творба ме очарова от самото начало и ме потресе до дълбочината на душата ми“. Композиторът не се разделя с книгата, чете я навсякъде където отиде и на следващата година създава „8 сцени от Фауст“, опус 1. По-късно през 1845 г. се връща към този материал с намерението да сътвори „концертна опера“ с добавен текст на Алмир Гандоние. В края на краищата избира формата на „драматична легенда“, в която се съчетава пътеписа и космическата перспектива, което е огромно предизвикателство за постановката на творбата в оперен театър. Самият композитор е нетърпелив да види произведението си на сцена, но се оказва разочарован от ограниченията на техниката от онзи исторически период. Преживява огромен сблъсък между творческите си представи и идеи и реалните възможности. Това е една от причините „Проклятието на Фауст“ често да се изпълнява концертно. Берлиоз е личност с неспокоен, търсещ и разкъсван от противоречия дух и така успява да преобърне много от утвърдените представи в изкуството и днес със сигурност можем да кажем, че би бил напълно удовлетворен от невероятните постижения на съвременната сценография.

Елина Гаранча

Изпълнителски състав и действащи лица:
• Фауст – Чарлз Кастроново (тенор)
• Мефистофел – Илдар Абдразаков (бас)
• Маргарита – Елина Гаранча (мецосопран)
• Брандер – Петер Келнер (бас-баритон)
Детски хор на Залцбургския фестивал
Смесен хор на Концертното дружество на Виенската държавна опера
Виенска филхармония
Диригент – Ален Алтиноглу

Снимки: Marco Borrelli / salzburgerfestspiele.at

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР