Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариана Василева: Надявам се да се справя с тази задача, ще продължа да влизам в залата


„Този пост ми беше предложен лично от президента на Азербайджан господин Илхам Алиев. Аз съм трогната от това внимание и от това доверие, което ми е оказано. Никога не съм си представяла, че нещо такова може да ми се случи. И не съм си и представяла, че може да откажеш, когато ти оказват такова доверие. Наистина се надявам да се справя. Да мога да бъда полезна за спорта на Азербайджан. Да участвам активно в една сериозна организация на структурата на азербайджанския спорт“, това сподели в специално интервю за БНР Мариана Василева, която преди броени дни беше назначена за заместник-министър на младежта и спорта в Азербайджан.


„Искам да вдигнем младото поколение, защото за мисля, че не само в Азербайджан, навсякъде сега има много сериозен проблем с младежта и спорта. Сега сме във време на пандемия, във време когато младежите се интересуват единствено и само от гаджета и електронни игри. Надявам се, да намерим начини, проекти и средства за да можем да върнем децата в спорта. Трябва да се направи една нова система, която да отчита новото поколение, но трябва да вземем и най-доброто от старата система. Без системна работа няма да има никакви резултати. Методите и отношението трябва да бъдат други. Трябва да търсим новото и да го адаптираме към поколението. Мисля, че тук е ролята и на семейството. Родителите трябва активно да работят със своите деца. Ако те покажат, че имат доверие съм ръководителя, треньора, преподавателя нещата ще се променят. Това е един много дълъг процес. Трябва всички да гледат в една посока“, сподели още родената в Търговище специалистка.

За художествената гимнастика:

„Аз  съм човек, който се бори да имаме художествена гимнастика, точно както се бори и президента на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева. Честно мога да кажа, че се намираме в едно не много добро положение. В художествената гимнастика за да покажеш някакъв резултат трябва да тренираш много повече и то всеки ден. При нас правилата се сменят постоянно, а оттук идва и нестабилността на нашия спорт. Децата губят интерес, защото постоянно очакват нещо ново. Треньорите също се чувстват нестабилни. Художествената гимнастика трябва да тръгне по друг път. Трябва да улесним правилата. Ако ние продължаваме да вървим по този път ще загубим своето място“, разказа още главният треньор на азербайджанския национален отбор.


За дейността й като главен треньор на националния отбор на Азербайджан и за позицията на Сияна Василева в комисията на спортистите към Международната федерация:

„За мен като родител и като главен треньор е голяма гордост. Сияна ще направи много за спортистите. Тя е един много деен човек. Младо момиче с много идеи. Не се страхува да работи, не се страхува да се учи, да пита. Може много да допринесе за това гласа на спортистите да се чуе. А за моето място в залата…..нашият екип е много добър. Млад екип, който  работи много добре. Освен Сияна има още поне 10 – 10 човека, които са много способни. Няма да имаме сериозни проблеми. А и аз ще намирам време  да влизам в залата“, завърши Мариана Василева.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна