Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои да видим превръщането на ПП и ИТН в политически партии

Георги Проданов: Местните избори през 2023 г. ще са тест за коалицията

След няколко месеца ще говорим за правителството като цяло, а не за отделните съставки

Гл.ас. д-р Георги Проданов
Снимка: Стопкадър, TВ Европа

"След около седмица би трябвало да имаме правителство за пръв път от доста време. ... След няколко месеца ще говорим за правителството като цяло, а не за отделните съставки, които го съставят. Това ще се дължи на две неща - заявките в коалиционното споразумение са оптимистични, но досега не са изпробвани и това ще доведе до прекрояване на споразумението - ако не в текста, то в процеса на изпълнението му. Второто нещо, което предстои да видим в следващите месеци, е превръщането на "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ" в политически партии, които да започнат да следват определен тип политики, насочени към конкретни обществени групи. Защото предстоят местни избори (през 2023 г. - б.р.), а на тях ще бъде тестът за това дали коалиционното споразумение и хората, застанали зад тези идеи, са си свършили работата". 

Този коментар направи пред БНР политологът д-р Георги Проданов, гл. ас. в департамент "Политически науки" в НБУ.

По думите му като опозицията в 47-и парламент ГЕРБ няма да бъдат конструктивни, въпреки че заявяват това, защото са "в паническа ситуация без ясна перспектива какво им предстои".

"По-скоро очаквам от ДПС да се държат конструктивно. Нищо ново в тяхната политика няма да се случи, ако те продължат тяхната линия - да следват интересите си", посочи той и добави:

"Възраждане" са партия без сериозно политическо бъдеще. С отшумяването на Covid ще отшуми и тя".

Политологът Георги Проданов коментира идеята за ротационно председателство на Народното събрание, която вече не е актуална:

"Такова председателство в парламента би имало, когато договорките около управлението биха буксували и имаше нужда това да бъде демонстрирано непрекъснато. Фактът, че не се стигна до това, говори, че коалицията е основана на други принципи и други ценности".

Според него това, че ПП пое председателството на НС, показва коя партия има контрол и в парламента, и в управлението.

Политологът определи като преекспонирана темата за намеса на президента Румен Радев в подготвяното редовно правителство.

Интервюто на Таня Милушева с политолога Георги Проданов и Иван Андонов, председател на ОбС в Кюстендил, в предаването "Хоризонт до обед" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна