Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОН: Почти 70% от учениците в София са на училище

| обновено на 06.12.21 в 19:07
Снимка: БГНЕС

След седмици дистанционно обучение близо 56 000 ученици от V до XII клас се върнаха днес в класните стаи, след като бяха тествани за коронавирус в първия учебен час от учители, непедагогически специалисти родители доброволци.

В София от днес присъствено учат почти 70 процента от учениците, съобщиха от Министерството на образованието. 

Поради липсата на съгласие за тестване на поне 50% от учениците 12 училища в столицата не са успели да възстановят присъствения учебен процес в V, VI, VII и XII клас, а други 18 учебни заведения - в  VIII, IX, X и XI клас. 

За тази седмица всички училища в страната имат достатъчно тестове, припомнят от образователното ведомство. 

В 51 средно училище в София всички тестове на учениците са отрицателни, има само една положителна проба на учител. присъствено от днес учат всички 27 паралелки от прогимназиалния и гимназиалния етап, разказа директорът Асен Александров.

Радка Кънчева, учител по математика и заместник-директор на Професионалната гимназия по дизайн в София е един от педагозите, участвали в екипите за тестване на учениците в осми клас. В гимназията не бе установен нито един положителен тест сред ученици и учители.

Без тестване в учебните заведения се върнаха учениците със зелен Covid сертификат, които по данни на МОН са 12,5 на сто.

От образователното министерство дадоха възможност на училищата, които не могат да се справят с организацията за тестването днес, да изследват учениците си утре. учениците ,които отсъстват в деня на общото тестване, ще бъдат изследвани в първия ден, в който дойдат на училище.

Родителите, които желаят децата им да бъдат тествани, могат да подават декларации за съгласие всеки ден.

В Плевен се увеличава броят на учениците, желаещи да учат присъствено

62% от учениците от областта в прогимназиален и гимназиален етап се върнаха от днес в клас.  До момента няма сигнали за проблеми при тестването, каза началникът на РУО Албена Тотева:

"От начален етап, които са на училище, присъствено чрез тестване, са 84%. Миналата седмица има регистриран само един положителен тест за гимназиален и прогимназиален етап. Засега процентът на върнати в клас чрез тестване е 62%, като очакваме да се увеличи, тъй като се обаждат директори за допълнително подадени декларации".

От утре тестването ще е за всички 11 общини:

"Днес раздаваме тестове за общините Искър и Никопол, тъй като и те попадат вече в общините, в които следва присъствено да влязат учениците в клас чрез тестване. Тестове има налични за всички ученици, така че всеки, който допълнително изяви желание, може да се обърне към класния ръководител и към директора".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени