Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 28 ноември - 5 декември

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата от 28 ноември до 5 декември. Това са някои от акцентите в предаването от 5 декември:

"Лиза. Пътуване с Багряна" е заглавието на романа за живота на поетесата от писателката и преводачка от испански език Боряна Дукова. „В това вълнуващо пътуване влюбената в света, хората, изкуството и поезията Лиза, както е наричана от близките си, споделя откровено и без задръжки за големите срещи и любови, белязали вихрения ѝ житейски път и дръзката ѝ поезия, като не спестява нито шеметните изживявания, нито тежките удари, които съдбата ѝ изпраща...“

На 28 ноември се навършиха 20 години от смъртта на един от най-големите български поети Георги Рупчев. Интелектуалци и читатели поискаха с петиция улица в столичния квартал "Гео Милев" да носи името на поета. Георги Рупчев е автор на стихосбирките "Уморени от чудото" (1982), "Смяна на нощната стража" (1986; 2004), "Смъртта на Тибалт" (1989), "Силните на нощта" (1991), "Зоната" (1996) и "Приковаване на огъня" (2001). През 2002 г. посмъртно излиза и "Отдалечаване на въздуха".

Четвъртото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи и деветото издание на Софийския литературен фестивал ще се проведат изцяло онлайн от 7 до 12 декември.

На 25 ноември в Регионалния исторически музей – София се откри изложбата „Киноистории помежду“ – шест разказа сред постоянната експозиция на Музея на София. В тях кинокритикът д-р Деян Статулов описва случки от света на българското кино. Това е третата изложба от проекта "История помежду", който се осъществява от фондация „Изкуство – дела и документи”.

Освен известните песни и стихове, Димитър Воев оставя след себе си 12 тетрадки с ръкописи. Те са датирани между 1981 и 1992 г., но за някои от стихотворенията има основания да се смята, че са писани по-рано. Книгата „Непрочетено“, която излиза от печат до края на декември 2021 г., събира ръкописния архив на Димитър Воев и за пръв път представя неговото творчество в автентичен и завършен вид. В нея още ще видим фотографии на Нели Недева-Воева и Димитър Воев, както и рисунки на автора.

На 5 декември по програма „Христо Ботев“ се състоя премиерата на пиесата „Добролюб“. Текстът през 2019 г. беше отличен с първа награда в конкурса за нова пиеса, организиран от „Нов български университет“. Режисьор е Стилиян Петров, участват Валентин Ганев и Йордан Ръсин.

До 6 февруари 2022 г. в Софийската градска художествена галерия може да видите последните размишления на Борис Христов в слово, но и във визия. Името на експозицията е "Салонът на природата", и тя събира стиховете на Борис Христов и картините на Милко Божков – живопис, акварели и рисунки. В нея са представени 55 живописни произведения, своеобразен коментар на фотографиите на поета, а също и 42 акварела и 40 рисунки с туш.

Подробности по тези теми и още културни новини чуйте в предаването от 5 декември.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР