Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поетичният Никулден – общо сърце за българската нова поезия

Снимка: Поетичен Никулден

Традиционният Поетичен Никулден се провежда на 6 декември от 18 часа в галерия "Средец" на Министерство на културата под надслов „Четем и помним Николай Кънчев и Федя Филкова“. 

Водещ на събитието е Милен Миланов, а в него участват номинираните и наградени с националната награда за нова поезия „Николай Кънчев“ поети. Всеки от тях ще прочете по едно свое и по едно стихотворение на Николай Кънчев и Федя Филкова. В поетичния Никулден участват и критиците проф. Божидар Кунчев, д-р Георги Гочев, проф. Михаил Неделчев, също и преводачите проф. Ана Димова и проф. Майа Разбойникова – Фратева.

Проф. Пламен Дойнов и Милка Канети, сестрата на Федя Филкова, са в основата на провеждането тази година на 15-ия Поетичен Никулден, като няма да се връчва награда, а ще се почете паметта на двамата поети, защото, както казва Пламен Дойнов, това е дълг към паметта на Николай Кънчев на всички, които са участвали 14 години поред в този празник. 

Тази вечер ще се превърне не просто в четене на стихотворения, а в един разговор за това, необходимо ли е да има празник на поезията, като този и той да е общосподелена кауза на полуразпадналата се, по думите на Дойнов, поетична общност в България. 

Поетичният Никулден този път трябва да даде отговор на въпроса "Може ли да има общо сърце българската поезия, която е раздирана от инфаркти, но продължава да тупти", каза Дойнов.

Чуйте повече от звуковия файл. 




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна