Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делът на милиардерите в глобалното богатство нарасна заради пандемията

Делът в световното богатството на домакинствата, притежавано от милиардери, се е увеличил с рекордна сума по време на коронавирусната пандемия, показват резултат от проучване, публикувано във вторник и цитирано от Ройтерс.

Докладът за световното неравенство, изготвен от мрежа от социални учени, изчисли, че тази година милиардерите колективно притежават 3,5% от световното богатство на домакинствата, след като при старта на Covid пандемията в началото на 2020 г. този дял беше мало над 2 на сто.

"Коронавирусната криза изостри неравенствата между много богатите и останалата част от населението на света", посочи водещият автор Лукас Чансел, отбелязвайки, че богатите икономики са използвали масивна фискална подкрепа, за да смекчат рязкото нарастване на бедността, наблюдавано обаче на други места.

Докладът се основава на различни специализирани изследвания и данни, които са обществено достояние, с предговор, написан от базираните в САЩ икономисти Абхиджит Банерджи и Естер Дюфло - двама от триото икономисти, спечелили Нобелова награда през 2019 г. за работата им по въпроса за бедността.

"Тъй като богатството е основен източник на бъдещи икономически печалби и на все повече власт и влияние, това предвещава допълнително нарастване на неравенството“, пишат те за това, което определят като "екстремна концентрация на икономическа власт в ръцете на много малко малцинство от супербогатите".

Делът на богатството, притежавано от най-богатите 10%, средните 40% и най-бедните 50%


Констатациите в доклада потвърждават редица съществуващи проучвания, "списъци на богатите" и други доказателства, сочещи нарастване на здравните, социалните, половите и расовите неравенства по време на пандемията от Covid-19.

Годишният списък на световните милиардери на "Форбс" (Forbes) тази година включваше рекордните 2 755 милиардери с обща стойност от 13,1 трилиона долара - ръст спрямо 8 трилиона долара през миналата година.

Новият доклад показа, че на по-широка група от 520 000 пълнолетни, които заедно съставляват първите 0,01% най-богати хора в света, делът в световното богатство е достигнал 11% тази година спрямо 10% през 2020 г.

Принадлежността към най-високата категория от 0,01% означава богатство на домакинствата от най-малко 19 милиона долара, коригирано с паритета на покупателната способност между валутите, се посочва още в доклада.

Анализатори казват, че някои супербогати са се възползвали от преместването онлайн на голяма част от световната икономика по време на въвежданите локдауни заради Covid-19, докато други просто са спечелили от покачващите се цени на активите, тъй като финансовите пазари залагат на скоростта и формата на глобалното възстановяване.

Делът на милиардерите в глобалното богатство


Проучването също така установи, че докато бедността се е увеличила рязко в страни с по-слабо социално покритие, масивната държавна подкрепа в Съединените щати и в Европа е в състояние да смекчи поне част от това негативно въздействие на пандемията върху по-ниските доходи там.

"Това показва значението на социалните държави в борбата срещу бедността", коментира Лукас Чансъл.

Същевременно той приветства тазгодишното споразумение за минимална глобална ставка на корпоративния данък от 15% като възможен етап в усилията за спиране на "надпреварата към дъното", която от средата на 80-те години на миналия век доведе до намаляване наполовина на средните ставки на корпоративния данък до около 24%.

В доклада обаче се казва, че самото споразумение е погрешно, тъй като минималната граница от 15% е по-ниска от това, което плащат осреднено в страните с високи доходи, и защото предлага непрозрачни възможности за арбитраж на много от засегнатите компании.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени