Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат националната педиатрия да се изгради в двора на болница "Лозенец"

Ръководството на болница "Лозенец" заяви стачна готовност, сутринта се проведе протест на медици, недоволни от идеята болницата да бъде превърната в педиатрия

| обновено на 07.12.21 в 18:53
На протеста на медиците пред болница "Лозенец" - 7 декември 2021 г.
Снимка: БГНЕС

Болница „Лозенец“ ще стане Национална детска болница. Това обяви здравното министерство. Тя ще се обедини с педиатричната болница „Проф. Иван Митев“. Ръководството и лекари от „Лозенец“ са против.

Най-рано след шест месеца болница „Лозенец“, известна още като Правителствена, ще се превърне в Национална детска болница. Тя ще се обедини с педиатричната „Професор Иван Митев“.

„Болница „Лозенец“ разполага с над 160 декара терен, на който може да се строи“, обясни здравният министър Стойчо Кацаров.

В сградата на „Лозенец“ в момента има 180 легла, а в „Професор Иван Митев“ – 100. Според здравния министър пациентите биха могли да се преместят там:

„По възможност децата, които сега се лекуват в Специализираната детска болница, да се преместят в болница „Лозенец“, където условията са несравнимо по-добри“.

Преместване ще последва и за лекари:

„Нашата концепция е новата болница да запази първо многопрофилния си характер. Категорично никога не е бил поставян въпросът да се прекратява университетският характер на новата болница“.

В болницата ще се осигури допълнително оборудване със средства от Плана за възстановяване. Проектът предвижда и строеж на нова сграда в двора на „Лозенец“, която ще отнеме около 5 години, ако не се обжалва.

„Най-подходящото място за изграждане на детска болница е дворът на болница „Лозенец“. Проверихме, че може да се строи в този терен. Ние преценихме, че е най-добре това дружество да се влее в съществуващата сега детска болница, така че самата детска болница да стане инвеститор на новия проект“, посочи Кацаров.

Предвижда се да има протонен ускорител, който ще се използва за лъчелечение на деца с онкологични заболявания.

"Преценихме, че в тази ситуация най-правилно е да реорганизираме болница "Лозенец", обясни още здравният министър Стойчо Кацаров.

Трансплантации на деца ще продължат да се извършват, като лечебното заведение ще си сътрудничи с болницата в Тюбинген.

"100 млн. лева ще бъдат дадени на детски отделения в страната", каза още Кацаров.

Снимка: БГНЕС

Директорът на болница "Лозенец" доц. Радосвет Горнев заяви, че не е бил официално уведомен за идеята за сливане на двете лечебни заведения:

„Абсолютно никой не е съобщавал на ръководството на болницата подобни намерения и подобни решения в рамките на последните месеци, в които сме ангажирани в тотално с Сovid“, каза Горнев.

Тази сутрин ръководството на болница "Лозенец" заяви стачна готовност, тъй като е против преустрояването на болницата.

Защо ръководството на „Лозенец“ е против, обясни още директорът:

„Това нещо нито ще реши проблемите на здравеопазването, още повече на детското здравеопазване, нито пък каузата за детска болница ще може да бъде заменена с едно безпринципно решение“, каза Радосвет Горнев.

Сливането ще стане с капитала на педиатричната болница „Професор Иван Митев“, коментира директорът ѝ Благомир Здравков:

„Ние бихме подкрепили вливане, защото другият вариант - с ново юридическо лице, означава аз да съм директорът, закрил детска болница с история от 1937 година“.

Колективът на болница „Лозенец“ е изправен пред огромно изпитание, заявиха лекари от лечебното заведение, които днес се събраха пред лечебното заведение, за да протестират срещу сливането им с педиатрията.

Доцент Дорина Асенова, която е декан на Медицинския факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски“,  изрази своята позиция „против“ и определи действията на здравния министър Стойчо Кацаров като „безумие“:

„Изключително сме разтревожени и ужасени от пресконференцията на господин Кацаров. Не мога да го нарека доктор. Това, което той прави с нашия факултет, персонал, с нашите бъдещи медици, е просто безумие. Това, което той прави е плод на някакви негови икономически зависимости. Нашата кауза е тази болница да продължи да съществува, като многопрофилна болница. При нас учат над 1000 студенти. Освен че те се учат, те помагат в Covid отделенията. В България има такава тенденция - да се разруши нещо и след това нещо да се създаде, а то остава незавършено“, каза Асенова, цитирана от БГНЕС.

Лекарите се оплакаха от огромен стрес, който преживяват:

„Няма човек в България, който да не е „за“ изграждането на детска болница. Всички ние сме за изграждането на детска болница, но тази болница трябва да бъде съобразена с това, че България е 15 години в ЕС и не е успяла да я направи. Може би сме единствената европейска страна без такава болница. Ние трябва да мобилизираме държавния си ресурс в сферата на здравеопазването именно към това да се направи истинска детска болница, а не да се унищожава университетската болница на СУ“, каза протестиращ лекар.

Студенти и пациентски организации също подкрепиха протеста.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени