Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошаване на икономическите нагласи в Германия и еврозоната през декември

Zew институт, Германия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Икономическите нагласи на анализатори и инвеститори за Германия и цялата еврозоната се влошиха през декември с оглед на новата вълна на коронавирусната пандемия.

Това показват резултат от последно проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew.

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт Zew, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, се понижи през декември до 29,9 пункта от 31,7 пункта през ноември и при осреднена прогноза за по-рязко понижение към 25,3 пункта.

Zew индекс на бъдещите икономически очаквания


В същото време обаче индексът, определящ оценките на инвеститорите за текущите икономически условия в Германия, спадна рязко до -7,4 пункта от 12,5 пункта месец по-рано и при очаквания за доста по-умерено понижение към 5,0 пункта, като това представлява влошаване на оценката за настоящите икономически условия за трети пореден месец, след като от февруари до септември включително този индекс нарастваше непрекъснато. Това е и първият случай от юни 2021 г. насам, при който индикаторът на текущата ситуация се оказва на отрицателна територия.

Zew индекс на текущите икономически условия


"Германската икономика страда забележимо от последните развития на пандемията Covid-19. Продължаващият недостиг в предлагането натежава върху производството и търговията на дребно", коментира настоящите очаквания президентът на ZEW професор Ахим Вамбах.

Според него спадът в икономическите очаквания показва, че избледняват надеждите за много по-силен растеж през следващите шест месеца. По-негативно се оценяват най-вече очакванията за печалбите на експортно-ориентираните и свързаните с потребителите индустрии.

Днешното проучване на ZEW също така показва, че и индексът на нагласите на експертите на финансовите пазари по отношение на икономическото развитие в цялата еврозона се влошава през декември, достигайки 26,8 пункта спрямо 27,7 пункта през ноември.

Подобно на Германия, показателят за текущата икономическа ситуация също отчете рязък спад за трети пореден месец, достигайки -2,3 пункта след спад с 13,9 пункта спрямо ноември.

Индексът на инфлационните очаквания в еврозоната пък продължава да бележи рязко понижение, достигайки през декември -33,3 пункта спрямо -14,3 пункта месец по-рано, като 54,6% от пазарните експерти очакват инфлационното ниво в еврозоната да спадне през следващите шест месеца.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна