Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Боян Знеполски: Местната власт има легитимност, да не я правим зависима от централната

Еманципирането на управляващата коалиция от президента е важно за оцеляването и успеха ѝ

Проф. Боян Знеполски
Снимка: Личен архив

"Има структурна опасност, че поне две от партиите в бъдещата коалиция - "Има такъв народ" и "Продължаваме промяната" - са без почти никакъв политически опит. Техният успех се дължи на техните успешни медийни образи. ... Те са и с медийно формирана подкрепа. Липсата на опит е с двойна валенция - би могъл да бъде негатив или позитив в различни ситуации. Акцентът е не толкова в липсата на опит, а в липсата на корени и история - това е нещо, което те трябва да натрупат, но обществените нагласи лесно се обръщат и това ще бъде предизвикателство пред ПП и бъдещата коалиция".

Този коментар направи пред БНР проф. Боян Знеполски, доктор по философия и социални науки, университетски преподавател и преводач.

Според него управленската коалиция може да е успешна федерализация на властта, но може и да е феодализация, подчертавайки заявките отделните партии да управляват независимо различните министерства.

"Прокрадва се и опасност, свързана с връзката на правителството с президента. Няколко от служебните министри ще бъдат и в новия кабинет. Доколко президентът ще участва в изпълнителната власт, доколко неговото влияние ще се чувства и доколко новата коалиция ще успее да се еманципира и да има автономност, това е много важно за нейното оцеляване и за успешното управление", посочи проф. Знеполски.

Той подчерта, че коментарът на Кирил Петков за необходимост от преразглеждане на кметската власт в София не му е направил добро впечатление:

"Местната власт има своята легитимност, която се основава на избори. Ако трябва всеки път след парламентарни избори да провеждаме и местни, за да съгласуваме местното управление с националното, тогава обезсмисляме местната власт и я правим зависима от централната. Не би трябвало да произвеждаме подобни прецеденти. След две години ще има редовни кметски избори и евентуално тя ще бъде сменена".

Проф. Боян Знеполски коментира състоянието на БСП и ДБ като бъдещи участници в управлението на страната.

Според него участието на БСП в коалиционното управление е опит за изваждане на партията от кризата в нея:

"Аз не мисля, че ще е така, защото проблемите са много сериозни - те са и идеологически между отделните крила в партията. Не е ясна и съдбата на Корнелия Нинова. ... При ДБ имаше излъгано очакване - те тръгнаха с огромни очаквания да бъде лидер в политическото пространство. На последните избори това беше голямо разочарование, което прокарва разделителна линия между ДБ и ПП, тъй като инициативата беше поета от новата партия". 

Движението на ГЕРБ той прогнозира, че ще е направление към преодоляване на изолацията, в която се намира:

"Не изключвам в един момент определени звена от управляващата коалиция да проявят готовност за взаимодействие с ГЕРБ".

Интервюто на Снежана Иванова с проф. Боян Знеполски в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна