Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговарящите за коалиция очакват съгласие по споразумението до края на деня

Засега няма да бъде въвеждан зелен сертификат за депутатите

| обновено на 07.12.21 в 18:21
Председателят на парламентарната група „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров очаква прогрес до края на деня.
Снимка: promeni.bg

От преговарящите формации за съставяне на правителство изразиха очакване до часове да има съгласие по коалиционното споразумение.

Парламентарно представените политически сили се договориха да започнат работа с изслушване на министъра на културата Велислав Минеков по казуса с в „Труд“.

Стана ясно и че засега няма да се въвежда зелен сертификат за депутатите.

Първият председателски съвет на Народното събрание прие седмичната програма на депутатите. По настояване на ПГ на ГЕРБ те ще започнат работа с изслушване по казуса вестник „Труд" на служебния министър на културата професор Велислав Минеков и с избор на Временна комисия за изработване на парламентарния правилник.

В четвъртък ще има блиц-контрол, а в петък редовен парламентарен, за който вече има постъпили въпроси.

Заради забавяне на подписването на коалиционно споразумение, тази седмица няма да се формират парламентарни комисии.

От ГЕРБ изразиха опасение, че това ще доведе до забавяне приемането на бюджета за следващата година, а от БСП настояха да се намери парламентарната форма, независимо дали има комисии, да се спре увеличението на тока за битови потребители, а учебни заведения, болници и читалища да се върнат на регулирания пазар.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова увери, че още снощи са изчистили спорните моменти с лидерите на „Продължаваме промяната“ по отношение на графика за приемане на пакет социални закони и сега очакват решението на другите формации.

„Между нас и мандатоносителят няма разминаване. Чакаме одобрението от другите евентуални коалиционни партньори, за да сме сигурни, че всичко е решено окончателно и ще свикаме Националния си съвет.“

Тъкмо тези закони обаче се преглеждат от ИТН, за да вземат окончателно решение.

Любомир Каримански:

„Имаме неща, които в момента обсъждаме, чисто в главата, която е предложена като законодателна част, и т.н. Бъдещите министри ще бъдат уточнени във финалния вариант, когато се сложат подписите.“

Председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров е оптимист.

„Не са големи разминаванията, останали са някои неща, които трябва да бъдат доизяснени. И мислим, че до края на деня ще имаме прогрес.“

И още едно решение - засега няма да се въвежда зелен сертификат за депутатите.

Против идеята се обявиха от „Възраждане“, „Има такъв народ“ и БСП. От „Продължаваме промяната“ ще търсят експертни мнения, за да изготвят позиция.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!