Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Любомир Киров: В електрическата ера някой се опитва да се връща към фенера

Доц. Любомир Киров
Снимка: БГНЕС

"Всяко управленско решение би трябвало да води до по-полезни и рационални резултати. Информацията я има в медицинския ни софтуер. Ежемесечно я подаваме към РЗОК/НЗОК. В момента, в който поставим ваксина, информацията автоматично отива в Националната здравно-информационна система. Не разбирам защо в електрическата ера някой се опитва да се връща към фенера". 

Това поясни пред БНР доц. д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. 

НСОПЛБ изпрати писмо в отговор на заповед на Министерството на здравеопазването, в която се настоява ваксините срещу Covid-19 освен в Националната здравно-информационна система (НЗИС) да се вписват и в Книга за регистриране на профилактичните имунизации и реимунизации. 

Според него това е демонстрация на опит за активност

"Когато тръгнеш да правиш нещо, трябва да познаваш средата, в която работиш, нейните правила и закони". 

В предаването "12+3" доц. Киров подчерта, че в неговата практика има интерес на хората към ваксинацията. И изрази очакванията си от новите управляващи: 

"Ние не очакваме месии, надяваме се на хора, които да имат компетентност. Новият министър нека да знае, че добрите съветници са най-ценното нещо и че те не са само в подчиненото ведомство. Трябва да се общува с много хора, да се обсъждат нещата, да се взема ценното и тук вече проличава лидерът, този, който има стратегическо мислене". 

Интервюто с доц. Любомир Киров можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна