Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весела Чернева: Планът за възстановяване не може да бъде обвързван с двустранен въпрос

Снимка: БГНЕС

„Разменната монета от руска страна беше над 100 хиляди руски войници около украинската граница. Така започна всичко. Докато ние сме улисани във вътрешнополитическите сюжети, недалеч от нас продължава да има много голямо струпване на войски – руски войски с много тежко въоръжение, които бяха предислоцирани през последните няколко седмици. Причината за този разговор беше именно притеснението на САЩ и на европейските лидери, че това дрънкане на оръжие вече става твърде оглушително.“

Този коментар направи пред БНР Весела Чернева, директор на Бюрото на ЕС за външна политика в София след срещата между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън.

2014-а нападението над Крим и действията в Източна Украйна бяха неочаквани, докато в момента виждаме много ясно движение на войски, допълни тя.

Чернева смята, че Путин търси външно признание с предизвикване на тревога. Според нея не става дума за опасност от директно нападение, „защото Русия прави тези неща по друг начин - изненадващо и внезапно“, и по-скоро става дума за „желанието на Владимир Путин да влезе в този диалог с президента Байдън, да бъде център на внимание“.

Разговорът за разширяването на НАТО е по-скоро символичен, отколкото практически, отбеляза още Весела Чернева.

По казуса със Северна Македония и има ли връзка между парите по Плана за възстановяване за България и позицията на страната ни спрямо Скопие, Чернева заяви:

„Краткият отговор е „не“. Планът за възстановяване като инструмент не може да бъде обвързан с нито един двустранен въпрос между отделни страни. Политически вероятно това може да бъде обвързано. Факт е, че България в момента се намира в една доста самотна ситуация в ЕС и заради позицията си по Северна Македония не получава симпатия по нито един въпрос, който би бил от значение за българските граждани.“

Според Весела Чернева в момента отношението към България е „на благоразположено внимание, очакване“ с оглед на изразеното „желание за конструктивизъм“ по време на преговорите между коалиционните партньори.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени