Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Бъчваров: Ръст на приходи от данъци в НАП от имоти под наем

Борис Павлов: Собствениците се преориентираха от краткосрочно към дългосрочно отдаване под наем

Снимка: Pexels

Данъчните са събрали 4 млн. лв. от имоти, давани под наем чрез платформата Airbnb. Имотите се предоставят за ползване от туристи чрез платформата за краткосрочно настаняване.

"Целта на НАП не е да глобява и да отчита ръст от неспазването на правилата, а  да насърчи собствениците да декларират доброволно имотите си. 150 са проверените собственици и те доброволно са подали информация за доходите си през тази платформа за последните 3 до 5 години", коментира пред БНР говорителят на НАП Росен Бъчваров.

"Няма да изненадам никого, като съобщя, че през пандемията миналата година отчетохме рекорден спад към краткосрочното настаняване и към резервациите, но малко по-малко започна пазарът започна да се  възстановява", посочи пред "Хоризонт до обед" Борис Павлов, главен мениджър на фирма за управление на недвижими имоти.

По думите на Павлов тези собственици на апартаменти, които те отдават под наем, са се преориентирали и от краткосрочно, са започнали да се насочват към по-дългосрочно отдаване под наем и се отказват от участие през платформата.

"В момента по този начин под наем се отдават около 1800 обекта, като за София през октомври 2019 г. имаше рекордните такива 3300 обекта. За страната тогава бяха общо 10 000 обекта. Сега са намалели наполовина. Но постепенно пазарът се възстановява и собствениците все още могат да получават едни добри доходи", каза още пред БНР Борис Павлов.

По думите му все пак остават и достатъчно имоти, отдавани през платформата, това дава стабилност на това търсене.

"Това търсене в условията на пандемията се засилва, като хората го предпочитат пред хотел. Почистването на тези апратаменти е на много добро ниво с оглед на пандемията. Чрез една нова технология, която внедрихме повърхностите се предпазват от това да се задържи какъвто и да е вирус или бактерия върху тях.

Вече имаме и нова регулаторна рамка на базата, на която регистрираме апратаментите, а те не се категоризират.

Физическите лица заплащат патентен данък и осигуровки и им е необходима регистрация по член 97А от Закона за данък добавена стойост, а пък юридическите лица заплащат 9 % ДДС", обясни още Павлов.


Още по темата в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна