Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Кашъмов: Обществено значими разкрития правят медии и журналисти уязвими

Александър Кашъмов
Снимка: БГНЕС

И журналистите, и медиите в България вършат активно работата си, правят обществено значими разкрития, но в редица случаи са уязвими от страна на засегнати политици, бизнес фигури. Типичен пример за тези законово регламентирани атаки са делата за обида и клевета“.

Това коментира пред БНР адвокат Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на програма „Достъп до информация“. Той участва в онлайн дискусия на тема „Злоупотреби със съдебни дела срещу журналисти и активисти: Европейският отговор“.

Целта на дискусията е да се обсъдят различни аспекти на стратегическите дела против публичното участие (т.нар. SLAPP) и мерките, които се предвиждат на европейско ниво в защита на представители на медиите и гражданското общество, следващите стъпки и предизвикателствата при бъдещето им прилагане както в Европа, така и в България.

Кашъмов посочи, че доста дела се водят и в България, и в други европейски държави:

„Един от проблемите е, че в различните държави членки действат различни закони и тогава тези, които искат да водят дела срещу медии и журналисти, в редица случаи избират законодателство, изгодно за тях“.

В предаването „12+3“ адвокатът допълни:

„Има идея в европейска директива да се предвиди да има кратък период, в който съдът да прецени дали делото е с данни за злоупотреба. Ако се злоупотребява с права, тогава идеята е да се обърне доказателствената тежест. В България ще трябва да се приемат законови изменения, за да се въведе такава директива. Следващият важен момент е съдиите да осъзнаят важните стандарти за защита на свободата на словото, които винаги трябва да бъдат обсъждани във всяко такова дело“.

Очакванията са догодина директивата да бъде изработена и приета.

Свободата на словото е основата на всяка демокрация и без широк дебат няма как обществото да се движи напред. Трябва час по-скоро да се вземат мерки, за да се прекратят някои негативни явления като запор на сметки на медии, на журналисти, например. Това е недопустимо от гледна точка на демократичните стандарти“.

Интервюто с Александър Кашъмов можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна