Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Pfizer ще предостави до дни на FDA пълните данни за хапчето за лечение на Covid-19

Снимка: Ройтерс

Pfizer ще предостави през следващите дни цялостните данни за разработеното от компанията хапче за лечение на Covid на Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA), заяви в сряда главният изпълнителен директор Алберт Бурла пред CNBC.

Бурла изрази увереност, че пълните резултати от клиничните изпитвания ще покажат, че пероралното антивирусно хапче, известно като Paxlovid, намалява хоспитализацията и смъртността с 89%, както показаха междинните данни, представени през ноември. Хапчето Paxlovid се приема в комбинация с популярно лекарство за ХИВ, Ritonavir (ритонавир).

"Ще имаме пълния набор от данни след няколко дни“, каза Бурла пред бизнес телевизия CNBC. "И ние ще ги представим. Чувствам се комфортно с данните, които ще предоставим, тъй като те ще повторят като цяло това, което видяхме в първата част на изследването. Не очаквам, че ще имаме разлика".

Алберт Бурла, главен изпълнителен директор на

Pfizer подаде заявлението си до FDA през миналия месец за спешно одобрение на лекарството. С оглед на това Бурла каза пред CNBC, че FDA има "много силно чувство за спешност" и вярва, че агенцията ще вземе решение още този месец.

Хапчето ще бъде достъпно за обществеността скоро след като бъде одобрено от FDA, посочи той и допълни: "Вече доставихме продукта в САЩ, така че той ще бъде наличен този месец, ако бъде одобрен".

Президентът Джо Байдън каза миналия месец, че САЩ са закупили 10 милиона курса Paxlovid и доставката ще започне в края на годината.

По-рано Бурла каза пред CNBC, че не очаква вариантът Омикрон да повлияе на ефикасността на хапчето Paxlovid, защото то действа по различен начин от ваксините. Paxlovid се бори с вируса, като инхибира (потиска) ензима, от който се нуждае, за да се репликира, докато ваксините са насочени към шиповия протеин, който вирусът използва, за да нахлуе в човешките клетки.

Шиповият протеин е мутирал значително в различните вирусни варианти, което го прави по-преносим и в някои случаи по-тежък. Ваксините, които са насочени към шипа, потенциално се нуждаят от актуализации в зависимост от вида на мутацията, която се появява.

Въпреки това Бурла каза пред "Уолстрийт джърнъл" във вторник, че е много трудно вирусът да мутира по начин, при който не се нуждае от ензима, наречен протеаза, към който е насочено хапчето на Pfizer.

"Много е трудно за вируса да създаде щам, който може да живее без тази протеаза“, каза Бурла и допълни: "Това все пак не е невъзможно, но е много трудно".

В края на ноември консултативният панел на FDA одобри с малко мнозинство пероралното антивирусно хапчета на компаниите Merck и Ridgeback Therapeutics, molnupiravir (молнупиравир). Членовете на съвета бяха разделени и притеснени от въпроси без отговор относно безопасността и ефикасността на молнупиравир.

Междинните резултати от Merck показаха, че хапчето е 50% ефективно за предотвратяване на хоспитализация и смърт, но по-пълните данни показаха, че лекарството има ефективност от едва 30%.

Няколко членове на консултативния панел на FDA казаха, че агенцията трябва да обмисли отнемане на спешно разрешение за хапчето на Merck, ако стане достъпно друго лечение. FDA все още не е взела окончателно решение за молнупиравир.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени