Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белият дом обмисля как да се разпространяват хапчетата срещу Covid-19

Снимка: Ройтерс

Администрацията на американския президент Джо Байдън разглежда различни варианти за разширяване на достъпа до потенциалните антивирусни хапчета срещу Covid-19, съобщи в петък "Уолстрийт джърнъл".

Финансовото издание посочва, че администрацията на Белия дом обмисля дали антивирусното лекарство на Pfizer - Paxlovid може да бъде достъпно за аптечната търговска мрежа. Ако това се случи, повече хора ще получат достъп до антивирусното хапче на Pfizer, когато то стане по-широко достъпно, някъде около месец май следващата година.

Ден по-рано администрацията на Байдън разкри, че вече е закупила предварително 10 милиона курса за лечение за 5,29 млрд. долара. Съгласно споразумението хапчето на Pfizer ще бъде доставено в САЩ в края на 2021 г. и през 2022 година.

Фармацевтичният гигант Pfizer също така добави, че е сключил споразумения за предварителни покупки на пероралното лекарство срещу Covid-19 с още няколко други държави, като хапчето Paxlovid ще може да достигне до около 100 държави.

"Бяхме развълнувани от последните резултати от нашия междинен анализ на "Фази 2/3", който показа огромна ефикасност на PAXLOVID за намаляване на риска от хоспитализация сред високорискови пациенти, лекувани в рамките на три дни от появата на симптомите след заразяване с коронавирус, с почти 90% и без смъртни случаи, и сме доволни, че правителството на САЩ признава този потенциал“, заяви изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла.

По-рано тази седмица Pfizer подаде заявлението си до Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) за одобрение за спешна употреба на Paxlovid.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна