Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Правителството на Испания иска да забрани пушенето в личните коли

Амбицията на здравния министър Каролина Дариас е да постигне „поколение без тютюн“.
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Министерството на здравеопазването на Испания финализира амбициозен цялостен план срещу тютюнопушенето, който въвежда забрана за пушене в лични превозни средства, промяна на опаковките на тютюневите изделия и законово изравняване на ограниченията за електронните цигари.

Целта е до 2030 г. да се намали с една трета смъртността сред пушачите, както и с 5% на броя на пристрастените ежедневни пушачи до 2040 г.

Пандемията от Covid-19 забави ангажимента на правителството в борбата с тютюнопушенето, но сега във „Всеобхватния план за предотвратяване и контрол на тютюнопушенето за периода 2021-2025 г.“ са заложени амбициозни цели, които ще се стремят да компенсират загубеното време през следващите четири години.

Планът вече е изпратен на научните и медицинските дружества, както и на автономните региони за обсъждане и се очаква да бъде окончателно одобрен преди 15 декември.

По този повод министърът на здравеопазването Каролина Дариас посочи, че е минало повече от десетилетие от последната съществена промяна в законодателството срещу тютюнопушенето, затова сега в съответствие със стандартите на Европейския съюз и СЗО, правителството иска да постигне „поколение без тютюн“ в Испания.

Сред основните мерки, залегнали в документа, са увеличение на пространствата, забранени за пушене, включително и за електронни цигари, ограничения в рекламата на тютюневи изделия, забрана на ароматни добавки в тютюна, промяна на опаковките на цигарите и по-високи акцизи.

Целта е до 2025 година употребата на тютюневи изделия да спадне с 30 %.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР
/radiobulgaria/history/list ۚRrM5x 0 ]v.p]v.]v.]v.Xv.]v.Традиции-size:1ڟ[foot]v.]v.8^v.p]v.^v./radiobulgaria/traditions/listqSQ.,ժgBP_Lли^v.^v.8_v.8^v.^v./var/www/html/bnr/app/Modules/News/View/Details/partials/gallery_inner.html п\Μeܽ)елP_v.8_v._v.^v._v.35d367308d7b41296ddb6bfd159a4c618dee3112квૐ_"