Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"ДАРУМА" - поема за случайността утре с премиера в кино Люмиер

Ани Васева
Снимка: Ирина Недева

"ДАРУМА" - поема за случайността  и видео-театър/видеоспектакъл, вдъхновен отново от Япония - по специално от есето на  японския хореограф Тацуми Хиджиката “Кадзе Дарума”. Ани Васева е режисьор на постановката, чиято премиера на 10 декмеври в кино Люмиер. 

Дарума е поема, посветена на случайността - на чудесата, които вятърът може да донесе, на неизвестното, на пътищата, по които събитията съвпадат чудодейно и неочаквано.

Дарума е японското произношение на "дхарма" и идва от наименованието на кръгли дървени ритуални кукли, в повечето случаи изобразяващи Бодхидхарма. Когато човек купи такава кукла, тя има нарисувано само едно око. Новият й притежател си намисля желание и когато то се изпълни, се изрисува и второто око. Това са кукли на желанието и късмета. От тях видеоспектакълът наследява идеята за прищевките на късмета, за желанието и връзката между случайност и предопределеност, а от текста на Хиджиката - образите на случайността, на стихиите, на странните съвпадения.

“Дарума” е аудиовизуален разказ, който разкрива връзките между несвързани помежду си събития. Понятието “шанс” или “късмет”, елементът на риск, на непредвидими съвпадения и разминавания - това са силите, които обичайно не взимаме предвид, но които ни въздействат най-силно. И те са мястото, където се срещат науката и чудото, способността да се проследят причинно-следствените връзки, както и да се приеме, че те не винаги приемат познатите ни форми.

Още по темата в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР