Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КПКОНПИ извика бивш зам.-министър заради проверка на поръчката на тестове за ученици

| обновено на 09.12.21 в 18:22
3
Снимка: архив

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество започна проверка в Министерството на здравеопазването заради процедурата за купуване на бързи антигенни тестове за учениците.

Проверката е по сигнал за допуснати сериозни нарушения при избора на изпълнители и класирането им, както и по медийни публикации, съдържащи изявления на бившия заместник-министър на здравеопазването Димитър Петров, който днес беше извикан в Комисията (КПКОНПИ).

Предмет на проверката са и данни за завишени цени на тестовете и забавяне на доставките им.

В начина на провеждане на процедурата за закупуване на антигенните тестове за учениците бившият вече заместник-министър на здравеопазването Димитър Петров вижда различни проблеми, но най-важният за него е, че:

"За големите ученици две седмици се забавиха тестовете, съответно тръгването им на училище присъствено. Тези две седмици за мен цената е много по-висока от всичко останало".

Дали има нарушение при провеждането на процедурата, ще трябва съответните органи да установяват, казва Димитър Петров:

"За мен не е нормално да се разделя процедурата на четири, не е нормално да се прави от лице, което не му е това в длъжностната, не му е това в ресора".

Дали всичко това има връзка с отстраняването му:

"При тази процедура аз няколко пъти направих остри забележки защо госпожа Чорбанова се занимава с това, защо не се прекратява договора с фирмата, защо се разделя процедурата и общо взето покрай това между първата и втората процедура, тогава бях отстранен".

Същевременно от Министерството на здравеопазването излязоха с официална позиция, в която приветстват започналата проверка на Антикорупционната комисия, защото по този начин според тях, ще отпаднат всякакви съмнения и внушения за нередности при проведените процедури.

Що се отнася до цените на тестовете, докато уволненият заместник-министър Димитър Петров казва:

"Министърът твърди, че били ниски, защото те заложили 12 милиона за милион и половина тестове, пък били купили четири и половина. Аз още като видях тази сума малко се озадачих и ги питах откъде са измислили тази цена от 8 лева потенциална, като по аптеките по 6-7 лева на дребно се купуват същите тестове. И те естествено, после паднаха на цени около 2,50 - 3,00 лева. Имаше на 3,50 имаше купени".

От Министерство на здравеопазването твърдят, че са намалили трикратно цените и за предвидените пари са осигурили общо 4,7 милиона теста, които ще са достатъчни за осигуряване на учебните занятия на всички ученици за поне един месец напред.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна