Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британските депутати обсъждат мерките срещу новия вариант на Covid-19 Омикрон

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британските депутати обсъждат в парламента мерките за спиране на разпространението на новия вариант на Covid-19 Омикрон, като предстои гласуване около 20.30 часа българско време с очакван бунт сред управляващите тори, недоволни от въвеждането на ваксинационни сертификати за големи събития и в нощните клубове.

Премиерът Борис Джонсън проведе виртуална среща с кабинета си, на която заяви, че се задава сериозна вълна от заразявания с Омикрон и че предлаганите мерки в неговия План Б са балансирани и пропорционални, докато бъде реализирана програмата с бустер ваксините, чийто краен срок той премести до края на декември.

От правителството твърдят, че коледните партита остават в сила, стига да се спазват ограниченията. Ограничителните мерки, макар и вече да се прилагат, ще се превърнат в закон едва тази вечер, ако депутатите ги гласуват.

Поне 70 депутати от Консервативната партия на Джонсън обаче смятат да гласуват против някои от мерките, поставяйки под съмнение тяхната ефективност, като това се очертава да бъде най-големият бунт срещу премиера откакто е на власт.

Бившият министър Андреа Ледсъм заяви, че един от нейните избиратели е заявил, че „сега се страхува по-малко от Covid, отколкото от натрапчиви и несвързани правителствени разпоредби“.

Мнозина припомнят и голямото недоверие към властите, след многобройните доказателства, че те самите не спазват правилата.

За късмет на Борис Джонсън обаче опозицията подкрепя плановете му, така че до изненада при гласуването едва ли ще се стигне.

Лидерът на лейбъристите Киър Стармър каза, че колкото и да е неадeкватно управлението, патриотичният дълг изисква мерките да бъдат подкрепени в името на здравето на хората.

Гласуването за разпоредбите, допълни Стармър, е гласуване в подкрепа за националното здравеопазване и на страната, а не за правителството на Борис Джонсън.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна